Cultură

18 mai - Ziua internaţională a muzeelor

post-img
Ziua internaţională a muzeelor
Sursa foto: visit.md

La 18 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, un eveniment organizat începând din 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) şi care reprezintă un moment unic pentru comunitatea internaţională a muzeelor.

Obiectivul principal al Zilei internaţionale a muzeelor este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la faptul că "muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a înţelegerii reciproce, a cooperării şi a păcii între popoare", potrivit https://icom.museum/.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), creat în 1946, este o asociaţie şi o organizaţie non-guvernamentală a muzeelor şi a specialiştilor din acest domeniu, care stabileşte standarde profesionale şi etice pentru activităţile muzeului. ICOM reuneşte 40.000 de specialişti din peste 141 de ţări şi acţionează prin intermediul a 119 comisii naţionale şi 30 de comisii internaţionale. Forum al experţilor, ICOM face recomandări cu privire la aspecte legate de patrimoniul cultural, susţine consolidarea competenţelor şi cunoştinţele avansate. ICOM este vocea profesioniştilor din acest domeniu la nivel internaţional şi cu ajutorul reţelelor globale şi al programelor de cooperare creşte gradul de conştientizare a culturii publice. ICOM are sediul la Paris şi se află într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO şi are un statut special pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC), potrivit https://icom.museum/.

În 1951, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a organizat o reuniune numită "Cruciada pentru Muzee". Reuniunea a avut ca subiect muzeele şi educaţia iar ideea instituirii unei Zilei internaţionale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituţiei muzeale. În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai drept Ziua internaţională a muzeelor. Organizate la 18 mai sau în jurul acestei date, evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. An de an, tot mai multe muzee din întreaga lume participă la Ziua internaţională a muzeelor. În 2021, peste 37.000 de muzee au participat la eveniment în aproximativ 158 de ţări şi teritorii.

Tema zilei, în 2022, este "The Power of Museums". Muzeele au puterea de a transforma lumea din jur iar ca locuri incomparabile de descoperire, ele învaţă lumea întreagă despre trecutul ei şi îi deschide mintea către idei noi - doi paşi esenţiali în construirea unui viitor mai bun. În cadrul acestui eveniment se doreşte explorarea potenţialului muzeelor şi aducerea de schimbări pozitive în comunităţile acestora prin trei obiective: puterea dobândirii durabilităţii - muzeele sunt parteneri strategici în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite. În calitate de actori cheie în comunităţile lor locale, muzeele contribuie la o mare varietate de Obiective, care includ promovarea economiei sociale şi diseminarea informaţiilor ştiinţifice despre provocările de mediu; puterea inovării în ceea ce priveşte digitalizarea şi accesibilitatea - muzeele au devenit locuri de joacă inovatoare în care noile tehnologii pot fi dezvoltate şi aplicate în viaţa de zi cu zi. Inovaţia digitală poate face muzeele mai accesibile şi mai atractive, ajutând publicul să înţeleagă concepte complexe şi pline de nuanţe; puterea construirii comunităţii prin educaţie - prin colecţiile şi programele sale, muzeele unesc o ţesătură socială care este esenţială în construirea comunităţii. Prin susţinerea valorilor democratice şi oferind tuturor oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, ele contribuie la formarea unei societăţi civile informate şi angajate, notează site-ul oficial al Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

"The Future of Museums: Recover and Reimagine" a fost tema zilei, în 2021, prilej cu care, muzeele, specialiştii şi comunităţile lor au fost invitate să creeze, să conceapă şi să împărtăşească noi practici de (co-)creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituţiile culturale şi soluţii inovatoare pentru provocările sociale, economice şi de mediu din prezent, potrivit https://icom.museum/..

În 2020, în contextul izbucnirii pandemiei de COVID-19, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a decis să adapteze formatul şi să se concentreze asupra activităţilor digitale, pentru a promova valorile Zilei internaţionale a muzeelor, asigurând în acelaşi timp siguranţa publicului şi a personalului. Tema zilei a fost "Museums for Equality: Diversity and Inclusion" şi în ciuda limitărilor impuse de un format digital, activităţile #IMD2020 au fost accesate de peste 83.000.000 de utilizatori pe reţelele de socializare, doar în data de 18 mai, arată https://icom.museum/..

Consiliul Internaţional al Muzeelor susţine, începând din 2011, Noaptea europeană a muzeelor, un eveniment care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat, în 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activităţi culturale.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter