Vremea

Vântul puternic a smuls din rădăcini mai mulţi copaci, iar la sudul republicii a plouat cu grindină

Pagube provocate de vânt și grindină
Sursa video: TVR MOLDOVA

Vântul puternic care a suflat astăzi în Chişinău a smuls din rădăcini mai mulţi copaci şi au rupt crengi groase, care au căzut peste maşini sau în curţile unor blocuri. Din fericire, nu au fost victime dar pagubele sunt considerabile. Pierderi au suferit şi unii agricultori din sudul Republicii Moldova, unde ieri a plouat cu grindină. Avertizarea cod galben de vânt rămâne valabilă până diseară.

„Priviţi, toată aceasta este grindină. Aceasta a căzut pe plasă. Deci, vila mea este distrusă! Priviţi, priviţi. Este groaznic!”

Pe parcursul zilei de astăzi, mai mulți copacii s-au prăbușit peste mașini parcate pe marginea străzilor dar şi în unele curţi de blocuri. Şi ieri o ploaie cu grindină a făcut prăpăd în municipiul Cahul. Potrivit primelor date centralizate de autorităţi, ploile torenţiale, însoţite de grindină, au compromis mai multe culturi agricole în zonă. Pagubele vor fi evaluate în zilele următoare.  

CONSTANTIN CALIN, şef interimar, IGSU Cahul: „La moment  la noi a venit un domn cu o cerere care i-a fost afecatat 12 hecatre de porumb din cauza grindinii. Şi am avut două intervenţii în oarş, am ajutat la Agenţia de Salubrizare au fost rupţi careva arbori care au blocat drumurile şi un apel la o inundaţie la o biserică.”

Avertizarea cod galben de vânt puternic, emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, este valabilă până la ora 21:00. Vremea s-a şi răcit considerabil astăzi. Temperaturile nu au mai depăşit valoarea de 25 de grade Celsius, în sudul Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter