Social

Statistici alarmante: Peste 5000 de decese anual în R. Moldova din cauza consumului de tutun și expunerii la fumul de tutun

Statistici alarmante: Peste 5000 de decese anual în R. Moldova din cauza consumului de tutun și expunerii la fumul de tutun

Republica Moldova se confruntă cu o rată alarmantă a fumatului activ, de aproape 30% din populație. Media Uniunii Europene este de sub 20%. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că bolile respiratorii, orale și esofagiene sunt de patru ori mai frecvente în rândul fumătorilor.

Multă lume crede despre fumători că nu au suficientă voinţă pentru a renunţă la ţigări. Cu alte cuvinte, corpul nu-i ascultă. Psihologii spun că renunţarea la fumat nu este doar o chestiune de voinţă pentru că fumatul nu este doar un viciu ci și o dependenţă de nicotină.


Nefumătorii sunt deranjați de fumul de țigară pe care sunt nevoiți să-l suporte deseori în spații publice sau private.


Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri și are consecințe asupra sănătății, inclusiv o rată ridicată de deces din cauza cancerului pulmonar și a bolilor cardiovasculare.


ANA CONSTANTINOVA, medic narcolog: „Aproximativ trei sau patru persoane din zece, au încercat şi consumă tutut zilnic. Aproximativ 90% din fumători mor din cauza cancerului pulmonar şi 60% au probleme cardiovasculare şi boli ale sistemului respirator.”


Anual, peste o mie de oameni apelează la linia verde dedicată consilierii și tratamentului pentru renunțarea la fumat, existentă în Republica Moldova din 2016.


ALIONA OVCEARENCO, medic, Linia Verde: „Pe parcursul a zece luni, 2024, am avut în jur de 500 de apeluri iar 38 au renunţat definitive la consumul de tutun. Apelanţii sunt de la 15 până la 68 de ani.”


Fumatul combină dependența fizică de nicotină și cea psihologică. Cei ce doresc să renunțe sunt sfătuiți să folosească medicamente dar și metode psihoterapeutice.


NATALIA BĂLTEANU, psiholog, Dispensarul Republican de Narcologie: „Foarte mulți percep aceasta ca o plăcere și, prin urmare, începem să decodificăm această plăcere, demonstrându-le că este, de fapt, o plăcere iluzorie. Sunt persoane care au nişte mecanisme infantile foarte puternice, psihice de aparare. Prima este negarea, rezistenţa.”


În Republica Moldova, consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual peste 5000 de decese. La nivel global, conform OMS, există aproximativ 1,3 miliarde de fumători, iar fumatul provoacă peste 8 milioane de decese în fiecare an.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter