Actualitate

Provocările războiului, în mass-media, la Forumul regional al Consiliului Europei: "Libertatea de exprimare în vreme de război"

Memorandum de interconectare energetică. Republica Moldova va creşte capacitatea de transport a gazelor naturale din România

Libertatea de exprimare în contextul agresiunii rusești în Ucraina, dar și tendințele și evoluțiile în domeniu, sunt temele de discuții ale Forumului regional al Consiliului Europei: "Libertatea de exprimare în vreme de război". Evenimentul început astăzi, la Chişinău, reunește oficiali europeni, diplomaţi şi reprezentanţi media din Armenia, Azerbaidjan, Goergia, Ucraina şi Republica Moldova.

Din 2022, Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări în domeniul mediatic, iar autorităţile statului duc o luptă continuuă pentru combaterea propagandei, manipulării şi dezinformării.

NICOLĂESCU-ONOFREI, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, cercetare, tineret, sport şi mass-media: Suntem hotărâţi să facem tot ce înseamnă responsabilitatea noastră pe partea legislativă petnru a îmbunătăţi cadrul legal în domeniu. Cea mai grea misiune este combatera ştirilor false din mediul online. Autorităţile de la Chişinău au constatat că o parte dintre instituţiile media din Republica Moldova promovează duble standarde. Această tendinţă s-a accentuat după modificarea cadrului legislativ în vederea combaterii propagandei ruseşti şi dezinformării.

LILIANA VIŢU, preşedinte, Consiliului Consiliului Audiovizualului: Partea mai tristă este că a migrat tot conţinutul în online. Deci noi am avut posturi care pregăteau un buletin de ştiri pentru TV, şi un cu totul unui alt buletin pentru online. Adăugau un 15 minute cu toată manipularea de rigoare. Trebuie să fie foarte şi foarte multe lucruri, care trebuie puse în echilibru şi de care trebuie să ţinem cont. La forum participă peste 80 de invitati ce au trecut în revistă reformele din domeniul mediatic, măsurile de protecţie a jurnaliştilor şi de combatere a dezinformării.

FALK LANGE, şef, oficiul Consiliului Europei la Chişinău: Consiliul Europei este unul dintre partenerii de lungă durată a Republicii Moldova. Noi împreună cu ţara vrem să sprijinim Republica Moldova, vrem să avem un cod al audioviziualului care să fie în conformitate cu standardele europene.

În septembrie 2022, Comisia Europeană a adoptat Actul European Privind Libertatea Presei. Pe 3 octombrie 2023, Parlamentul European a adoptat poziția sa cu privire la acest document ce include un set de norme menite să protejeze pluralismul și independența mass-media în Uniunea Europeană. Regulamentul oferă garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale şi ar urma să fie preluat şi promovat şi în Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter