Uniunea Europeană a anunțat, luni, un ajutor umanitar în valoare de 140 milioane de euro pentru Ucraina și un sprijin de 8 milioane de euro pentru Republica Moldova în contextul războiului Rusiei împotriva statatului ucrainean.
Noua finanțare de 148 de milioane de euro va sprijini în continuare ajutoarele umanitare în Ucraina și Republica Moldova, ridicând la peste 1,1 miliarde de euro suma totală alocată de Comisia Europeană.
Din acest pachet: 140 de milioane de euro vor fi dedicate proiectelor umanitare din Ucraina. Fondurile vor fi folosite pentru asistență de urgență, inclusiv hrană, adăpost, apă potabilă, servicii medicale și protecție pentru iarnă. Prioritatea principală va fi sprijinirea populațiilor vulnerabile din regiunile estice și sudice ale Ucrainei, grav afectate de conflict.
8 milioane de euro vor fi destinate proiectelor umanitare din Republica Moldova cu accent pe sprijinul pentru refugiații ucraineni și pentru comunitățile gazdă moldovenești, incluzând asistență financiară, acces la servicii esențiale, precum educația și sănătatea, și suport psihosocial.
Luni, comisarul european pentru Pregătire, Gestionarea Crizelor și Egalitate, Hadja Lahbib, efectuează o vizită în Ucraina pentru a întări eforturile Uniunii Europene în furnizarea de ajutor esențial. Pe parcursul vizitei, comisarul Lahbib se va întâlni cu lideri ucraineni, inclusiv cu președintele Volodymyr Zelensky și oficiali de rang înalt, pentru a discuta despre provocările umanitare urgente și alocarea strategică a ajutoarelor UE.
De asemenea, ea va discuta cu beneficiari ai ajutoarelor și cu parteneri locali. Înainte de a ajunge la Kiev, comisarul Lahbib a vizitat hub-ul EU Medevac din Rzeszów, care asistă evacuările medicale ale pacienților critici din Ucraina și țările învecinate. Până în prezent, aproape 4.000 de pacienți au fost transferați în spitale europene de la începerea acestui sistem în martie 2022.
De la începutul agresiunii Rusiei, Uniunea Europeană a coordonat cea mai mare operațiune din cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, livrând mai mult de 150.000 de tone de ajutoare în Ucraina. De asemenea, UE a mobilizat stocurile rescEU, incluzând generatoare electrice, echipamente medicale, adăposturi temporare și stații de tratare a apei, pentru a sprijini Ucraina.
Uniunea Europeană a furnizat ajutor umanitar Ucrainei încă din 2014, răspunzând nevoilor comunităților vulnerabile. După invazia Rusiei în februarie 2022, UE a extins semnificativ ajutorul umanitar pentru a face față provocărilor fără precedent generate de război. Până în prezent, Comisia Europeană a alocat mai mult de 1,1 miliarde de euro pentru ajutor umanitar, incluzând cei 148 de milioane de euro anunțați astăzi. Dintre aceștia, 1,09 miliarde de euro au fost destinate programelor din Ucraina, iar 84 de milioane de euro pentru sprijinul refugiaților din Republica Moldova.