Timp de două zile, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a devenit centrul de promovare al tradițiilor românești. Vizitatorii festivalului au ascultat melodii din folclorul authentic și au încins hore. Meșterii populari au avut ocazia si ei ocazia să-și prezinte creațiile. Organizatorul Festivalului, aflat la a treia ediţie în Republica Moldova, este Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
Peste 30 de meşteri populari de pe ambele maluri ale Prutului şi-au expus în Piaţa Marii Adunări Naţionale o parte dintre costumele populare, obiecte de artizanat şi au prezentat folclor autentic din diferite regiuni ale spaţiului românesc.
ALINA IORGA, meşter popular, România: Aduc ceramica de la Horezu din patrimoniul UNESCO. Noi la Horezu avem două mari patrimonii: cocoșul de Horezu și mănăstirea Horezu.
– Ce sunt cele mai întrebate?
– Păsărele cu apă, platourile castroanele de ciorbică, castroanele de salată.
DORIȚA LUPAȘC, meșter popular, România: Am venit cu linguri, cu instrumente muzicale, măști. Aici avem și formele de brânză, tiparele de caș cu modelul respectiv, dar nu mai am decât forma aceasta că pe celelalte le-am vândut ieri.
GRIGORE POSTERNAC, meșter popular: Avem așa un suvenir interesant pe care eu în numesc Moș Ion. Scoate căciula moșul și aici are un prezent. Aici e vesel când o consumă, iar aici e a doua zi dimineață posibil. Un suvenir cu avertizare pentru acei care depășesc norma.
VICTOR PELIN, meșter popular: Eu particip din prima ediție și mie îmi place foarte mult că noi putem să discutăm între meșteri, ne întâlnim și ne face plăcere.
Vizitatorii au putut cumpăra adevărate opere de arta tradițională.
„De mult îmi doream o iei așa s-o am pentru mine. MUSCĂ Îmi pare foarte bine că este o diversitate foarte mare de meșteri populari, nu am mai văzut așa festivaluri.”
„M-a impresionat lucrările acestea făcute cu gust artistic, culorile bine combinate. Chiar aș vrea să procur un ghiveci sau două pentru florile de cameră.”
„Eu cred că e bine că se promovează cultura noastră națională, manufactura. Deci, aici, se evidențiază tot cei frumos, progresiv. Și ar trebuie permanent pentru generația tânără de arătat că noi suntem o națiune spirituală cu valori naționale.”
ANGELA ARSENI, interpretă de muzică populară: Toate sunt frumoase, deocamdată am venit să văd și dacă îmi găsesc ceva neapărat îmi procur. Noi cântăreții ne procurăm ii, catrințe. Ceea ce ne trebuie pentru a ieși în scenă.
Pentru al treilea an consecutiv, Festivalul Tradiţiilor Româneşti este organizat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României. Și în această seară, pe scena festivalului din centrul Chişinăului vor urca ansambluri şi artişti consacraţi din România şi Republica Moldova.
REPORTER: OLGA SARIVAN
Imagine: Mihai Lisnic