Atenția la provocările interne și dialogul cu Uniunea Europeană ar trebui să fie prioritățile celui de-al doilea mandat al președintei Maia Sandu, învestită astăzi în funcție, potrivit expertului în politică externă Mihai Isac, în contextul în care, în urma alegerilor legislative din 2025, în Republica Moldova ar putea să fie format un parlament după modelul georgian dominat de forțe politice ostile aspirațiilor europene ale cetățenilor R. Moldova.
Despre acest lucru a vorbit expertul în politică externă Mihai Isac în ediția specială de la TVR Moldova, dedicată ceremoniei de învestire a Maiei Sandu.
„Aspectul politic intern nu trebuie ignorat, având în vedere că în 2025 avem alegeri parlamentare și că R. Moldova are un sistem de guvernare parlamentar. Este foarte probabil să ne confruntăm cu o situație gravă, și anume instaurarea unui model georgian în R. Moldova. Nu este greu să ne imaginăm cum ar arăta scena politică din R. Moldova dacă vom avea un parlament dominat de forțe politice ostile aspirațiilor europene ale cetățenilor R. Moldova și o administrație prezidențială condusă de Maia Sandu, cu o agendă pro-europeană”, a declarat Mihai Isac.
Despre importanța treburilor interne a vorbit și expertul constituțional Alexandru Tănase: „Este necesară o reconsiderare a politicilor interne, în mod special a politicilor de cadre. Este necesar de a schimba chiar și Guvernul, cred eu, dacă acest lucru va contribui la îmbunătățirea scorului electoral. Provocările legate de politica internă sunt foarte mari”.
Expertul mai susține că Chișinăul, inclusiv Maia Sandu, trebuie să continue dialogul cu UE, și chiar să îl intensifice:
„Chiar dacă noi, în R. Moldova, vedem efectele pozitive ale acestei diplomații peer to peer implementată de Maia Sandu și de fostul ministrul de externe Nicu Popescu, trebuie să înțelegem că acest tip de diplomație trebuie întreținut, ba chiar să creștem intensitatea, chiar dacă ne vom concentra pe aspectele interne și pe nevoile de reforme la nivelul Guvernului, reforma administrației publice”, a spus el.
„R. Moldova va trebui să învețe jocul specific al democrațiilor occidentale, de a face lobby. Este și o vorbă românească: dacă nu ceri, nu ți se va da”, a subliniat Isac.