După un mandat extrem de dificil, cauzat în principal de factori geopolitici, cel de-al doilea mandat al președintei Maiei Sandu vine cu mari provocări pe plan intern, cărora președinta ar trebui să le acorde o atenție mai mare. Despre aceasta a vorbit expertul constituțional Alexandru Tănase în cadrul unei ediții speciale de la TVR Moldova cu ocazia învestirii Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova.
Potrivit lui Tănase, Maia Sandu a avut „cel mai complicat mandat” de președinte, dacă ar fi de comparat cu toate mandatele pe care le-au avut foștii președinți.
„Este vorba de o conjunctură internațională economică absolut defavorabilă, apoi a urmat agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a lovit indirect R. Moldova. Cred că Moldova a fost a doua victimă în acest război, pentru că am avut provocarea de a gestiona un flux de refugiați de peste 2 milioane de oameni care au trecut prin R. Moldova. O bună parte a rămas în R. Moldova, ceea ce înseamnă că pe bugetul național s-au pus presiuni foarte mari.
Criza economică globală a lovit dramatic în planurile de dezvoltare ale Republicii Moldova. În acest sens, doamna Sandu cred că a avut unul din cele mai complicate mandate din toată istoria țării noastre. Dacă încercăm să punem o notă prestației pe care a avut doamna președintă, eu aș aprecia-o cu nota maximă posibilă, în mod special pentru succesele remarcabile pe care le-a avut pe planul politicii externe. S-au făcut progrese enorme și nu este vorba doar despre procesul de integrare europeană, ci de o apropiere organică a R. Moldova în ambianța europeană”, a declarat Alexandru Tănase.
Expertul a trecut în revistă și lucrurile care „nu au mers atât de strălucit” pe plan intern, subliniind reforma administrativă, dar și cea în domeniul justiției.
Totuși, spune Alexandru Tănase, rezultatele alegerilor prezidențiale au revalidat încrederea publică în Maia Sandu.
„Cred eu, ceea ce așteaptă oamenii de la domnia sa, ar fi nu atât consolidarea eforturilor pe plan extern, pentru că aici lucrurile stau bine. Este necesară o reconsiderare a politicilor interne, în mod special a politicilor de cadre. Este necesar de a schimba chiar și Guvernul, cred eu, dacă acest lucru va contribui la îmbunătățirea scorului electoral. Provocările legate de politica internă sunt foarte mari”.
Ce ține de politica externă, expertul subliniază că în următorul an vor avea loc două evenimente extrem de important: alegerile în Germania și schimbarea administrației în SUA.
„Maia Sandu este foarte sprijinită de cele două cancelarii. Întrebare este: În ce măsură SUA vor mai alege să fie prezenți în politica europeană? Vor adopta o strategie de autoizolare și de neimplicare în treburile europene? Asta ce i-ar oferi mână liberă lui Putin în proiectele sale expansioniste și diversioniste împotriva vecinilor din Europa Centrală și Europa de Est. În acest sens, pe doamna Sandu o așteaptă un mandat puternic”, a declarat Tănase.
Ediția specială integrală poate fi urmărită aici: