Actualitate

Charles Michel a aterizat pentru “prima dată în România după aderarea la Schengen pe cale aeriană și maritimă”: Felicitări lui Klaus Iohannis pentru acest mare succes

post-img
Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a aterizat miercuri la București pentru o rundă de consultări privind viitoarea agendă strategică a Uniunii Europene, imortalizând momentul pe rețelele de socializare, unde l-a felicitat pe președintele Klaus Iohannis pentru aderarea României la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă.

Tocmai am aterizat pentru prima dată în România de când aceasta a aderat la spațiul Schengen aerian și maritim. Un obstacol mai puțin în calea liberei circulații a bunurilor și persoanelor. Felicitări, domnule președinte Klaus Iohannis, pentru acest mare succes pentru țara dumneavoastră și pentru spațiul Schengen în ansamblu“, a scris Michel, pe X.


Președintele Klaus Iohannis îi găzduiește miercuri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe prim-miniștrii Belgiei, Croației și Ungariei – Alexander de Croo, Andrej Plenkovic și Viktor Orban, a anunțat marți Administrația Prezidențială, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirea și dineul de lucru găzduite de șeful statului fac parte din procesul de consultări lansat de Charles Michel pentru pregătirea agendei strategice a UE 2024-2029 ce va fi adoptată la summitul Consiliului European din 27-28 iunie 2024, după alegerile europene.

“Consultările organizate la București se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea și apărarea, implicarea la nivel mondial și extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii. Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuțiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente și de analiză a liniilor de acțiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internațional, de asigurare a prosperității și de promovare și protejare a democrației și valorilor europene. Discuțiile de pregătire a Agendei Strategice pentru următorul ciclu instituțional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an”, a transmis Palatul Cotroceni.

Organizarea acestei reuniuni în România are o semnificație aparte, ținând cont că actuala agendă strategică pentru perioada 2019-2024, adoptată în timpul primei președinții a României la Consiliul UE, are ca punct de reflecție summitul liderilor europeni de la Sibiu, din 9 mai 2019, când cei 27 de șefi de state sau de guverne au făgăduit să apere o singură Europă, de la est la vest și de la nord la sud.

De asemenea, componența acestui format îi reunește pe șeful Consiliului European, doi lideri longevivi – Klaus Iohannis și Andrej Plenkovic, și liderii țărilor care se succed la președinția Consiliului UE – premierul belgian Alexander de Croo și premierul maghiar Viktor Orban.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter