Social

Ziua donatorului de sânge. Anual, Centrul de Transfuzie recoltează sânge de la peste 50 de mii de donatori

Ziua donatorului de sânge. Anual, Centrul de Transfuzie recoltează sânge de la peste 50 de mii de donatori

Salvează vieţi şi nu aşteaptă nimic în schimb pentru gestul lor. Vorbim despre donatorii de sânge, cei care sunt sărbătoriţi astăzi în întreaga lume. La Chişinău, zeci de persoane au mers, de dimineaţă, la Palatul Republicii pentru a aduce un omagiu acestor persoane, dar şi pentru a celebra această zi, tradiţional, prin donare de sânge.

ZFR

Ziua Donatorului de Sânge este o adevărată sărbătoare pentru cei care fac acest act de solidaritate. Ion Crăciun salvează vieţi de 15 ani. Atât el, cât şi alţi donatori veterani, au primit distincţii, astăzi, la Chişinău.

ION CRĂCIUN donator: „Simplu, e o un suflu individual, de a veni, de a dona şi… sunt şi eu bucuros şi satisfăcut.  – De câte ori pe an donaţi? – În prezent, în mediu, de trei ori. Nici nu îmi aduc bine aminte, dar odată în câţiva ani cineva spune mulţumesc.”

La evenimentul organizat la Palatul Republicii, oamenii au făcut rânduri imense pentru a dona sânge.

„Pentru a salva vieţi. Este un factor important. Sângele ne curge prin vene, el este viaţa noastră.”

„O facem constant, conştient şi o facem cu tot sufletul, pentru că în situaţii de criză putem să ne aflăm şi noi şi în momentul respectiv vom avea nevoie de o mână de ajutor.”

ZFR

„Noi putem să oferim gratuit ceva ce alţii nu au. Şi asta trebuie să facă oricine. Este al doilea sau al treilea an şi vreau să continui, să primesc şi eu acea medalie, neapărat.”

MARINA TOMA medic transfuziolog: „Au venit cred că peste 100. Fiecare persoană care donează ajută unei alteia care are nevoie de acest sânge. Este foarte benefic şi pentru persoana care donează.”

Iar Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui şi Biroul OMS au dat start unei ample campanii de donare de sânge. În următoarea perioadă, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate donatorilor.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Niciodată nu putem şti ce se poate întâmpla brusc cu fiecare dintre noi. Sângele înseamnă viaţă. Celebrarea acestor 20 de ani subliniază de fapt cât este de importantă donarea de sânge, cât de important este gestul acesta voluntar.”

ALEXANDRU VOLOC coordonator programe, Biroul OMS: „O donare de sânge salvează trei vieţi omeneşti. Acest lucru trebuie să-l ţinem minte şi să ne ghideze în aspiraţiile noastre altruiste.”

Anual, Centrul de Transfuzie recoltează sânge de la peste 50 de mii de donatori. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită de 20 de ani, pe 14 iunie, la iniţiativa Organizației Mondiale a Sănătății.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter