Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova a precizat pentru TVR Moldova că declarația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre numărul militarilor ruși în regiunea transnistreană a fost interpretată greșit de media ucraineană.
Biroul a precizat că șeful statului ucrainean s-a referit, în realitate, la acordul din 1998 semnat la Odesa cu privire la reducerea numărului de militari ruși din Zona de Securitate a Republicii Moldova, și nu la numărul de militari ruși aflați în prezent pe malul stâng al Nistrului.
Responsabila de comunicare cu presa a Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî, a subliniat că autoritățile Republicii Moldova nu dețin în prezent date cu privire la numărul exact al militarilor ruși în regiunea transnistreană.
Publicația ucraineană „Kyiv Independent” a anunțat că Rusia „și-a retras câteva mii” de soldați pentru a ajuta la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, citând o declarație a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Conferința de Securitate de la Munchen.
„Au fost 5.500 sau 6.000 (militari ruși), acum sunt mult mai puțini”, a spus Zelenski, potrivit jurnaliștilor ucraineni prezenți la conferință. „Credem că au mai rămas astăzi aproximativ 2.500 de soldați acolo. Sincer să fiu, cred că au mai rămas (aproape de) 1.000-1.500 de ruși”, a precizat publicația ucraineană kyivindependent.com.
În regiunea transnistreană, conform surselor publice, există două tipuri de militari ruși: cei din contingentul de pacificare, aproximativ 400, care au o aflare legală, și Grupul Operativ de Trupe Rusești, care staționează ilegal la depozitele de muniții din Cobasna.
Citește și:
În Transnistria au rămas doar 1.000 de militari ruși, spune Zelenski