Social

Traficul rutier, paralizat astăzi pe mai multe străzi din centrul Chişinăului. Fermierii au revenit în stradă şi au organizat un marş cu tractoare

Traficul rutier, paralizat astăzi pe mai multe străzi din centrul Chişinăului. Fermierii au revenit în stradă şi au organizat un marş cu tractoare

Traficul rutier a fost paralizat astăzi pe mai multe străzi din centrul Chişinăului. După mai multe zile de negocieri cu autorităţile, fermierii au revenit în stradă şi au organizat un marş cu tractoare, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. În semn de protest, ei au adus, în faţa Guvernului şi Parlamentului, saci cu nutreţuri şi bălegar, dar şi câteva lăzi cu legume.

„Noi mirosim, toată ziua, aşa rahat. Da de pe urma lor rahatul. Asta cu ce a rămas fermierii. Cu astea, şi cu paiele”.

„Ideea asta cu bălegarul şi paiele e a lor. Cineva a dat ideea să procedăm fix aşa cum ne-au spus ei în 2020”. Agricultorii au încercat să lase sacii cu bălegar şi nutreţurile şi în faţa Preşedinţiei, dar au fost împiedicaţi de carabinieri.

„Este îngrădit dreptul la protest este îngrădit. Este îngrădit dreptul la protest. O să depunem plângere şi la CEDO şi peste tot. Sper că ambasadele văd”.

La prânz, ei au pornit cu peste 100 de tractoare pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Le-au cerut poliţiştilor să le creeze coridor verde, însă au primit un răspuns negativ. Din cauza utilajelor agricole, pe mai multe străzi s-au format ambuteiaje infernale.

Fermierii s-au oprit cu tractoarele în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei şi au claxonat minute în şir. Poliţiştii şi-au parcat maşinile în faţa celor două instituţii ale statului, iar zeci de troleibuze au rămas blocate. Astfel că pasageri s-au văzut nevoiţi să-şi continue drumul pe jos.

ALEXANDRU SLUSARI, preşedinte, Asociaţia "Forţa Fermierilor": „Aşteptăm pe domnul Grosu. - El a fost anunţat să iasă? - Eu i-am trimis mesaj prin câţiva deputaţi. Şi i-am transmis mesaj prin paza”.

Niciun reprezentant al Parlamentului nu a ieşit la discuţii, aşa că fermierii au mers la Guvern, unde au transmis o scriosoare prim-ministrului Dorin Recean. Fermierii sunt nemulţumiţi de rezultatele negocierilor cu autorităţile statului. Ieri, aceştia s-au întâlnit cu preşedintele Maia Sandu şi cu membrii comisiei parlamentare Agricultură şi Industrie Alimentară. Astăzi, şeful statului a refuzat astăzi să comenteze acţiunile agricultorilor.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Vedeţi comunicatul nostru de ieri. Ei se arată nemulţumiţi de discuţiile cu dumneavoastră. - Vedeţi comunicatul de ieri”. În comunicatul de presă emis ieri de Preşedinţie se aminteşte despre subvenţiile acordate de stat fermierilor. "...statul trebuie să fie alături de agricultori în această perioadă complicată și a accentuat sprijinul important acordat în ultimul an pentru sectorul agricol, inclusiv subvențiile de 1.9 miliarde de lei din acest an. Preşedintele a spus că problemele concrete trebuie rezolvate în colaborare cu ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu executivul", se mai spune în comunicatul de presă al Preşedinţiei. Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldoa nu au comentat, deocamdată, protestul de astăzi.

De două săptămâni, agricultorii şi-au parcat tractoarele în Piaţa Marii Adunări Naţioanale, în semn de protest că nicio revendecare, din cele patru înaintate, nu le-a fost îndeplinită. Ei spun că vor renunţa la protest dacă cel puţin două puncte le vor fi realizate.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter