Actualitate

Nicu Popescu, la New York: „R. Moldova este pe deplin angajată în atingerea celor mai înalte standarde ale democrației”

post-img
Nicu Popescu

Agenda vizitei de lucru la New York la segmentul înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a continuat cu întrevederi bilaterale cu Nikos Dendias, ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikola Selaković, ministrul afacerilor externe al Serbiei, Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul afacerilor externe al Turciei, Ayman Al Safadi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și expatriaților al Iordaniei, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Indiei și Rania Al-Mashat, ministra cooperării internaționale a Republicii Arabe Egipt, șefa diplomației islandeze Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir și ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg.

Vicepremierul Nicu Popescu a mai participat la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), eveniment organizat sub patronajul președinției bulgare din cadrul organizației noastre.

Oficialul a fost în calitate de invitat special al României la evenimentul de predare a mandatului de președinție a Comunității Democrațiilor din partea ministrului de externe al României, Bogdan Aurescu, către ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la New York. 

Vicepremierul Nicu Popescu a reprezentat R. Moldova la recepția găzduită de președintele SUA Joe Biden, în cinstea șefilor delegațiilor naționale cu prilejul Segmentului înalt al Adunării Generale ONU.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu a participat la evenimentul găzduit de secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei.

Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a efectuat un schimb de opinii cu oficiali americani: Mark Simakovsky, asistentul adjunct al administratorului USAID responsabil pentru Europa și Eurasia, Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Comitetul special pentru informații și președinte al subcomitetului pentru modernizarea și pregătirea serviciilor de informații, Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat și Robin L. Dunnigan, asistenta adjunctă a secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice. 

Tradițional, la New York, șeful diplomației de la Chișinău a discutat cu directoratul organizaţiilor evreieşti internaționale, inclusiv Congresul Evreiesc Mondial și Comitetul American Evreiesc. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter