Economic

Ministrul Muncii și Protecției Sociale anunță crearea unui fond de argint pentru persoanele în etate. „Misiunea noastră este să ne asigurăm că avem un sistem de pensii sustenabil”

post-img
Alexei Buzu, în platoul TVR Moldova
Sursa foto: captură de ecran

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va crea un fond de argint pentru susținerea persoanelor în etate. Despre aceasta a anunțat ministrul de resort, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, unde a precizat că acest fond este dedicat unui grup mai mic de pensionari care au o pensie destul de mică.

„În sistemul de pensii avem un grup de pensionari de vârstă înaintată care au o pensie destul de mică, care reiese din perioada în care au ieșit la pensie. Ei au ieșit la pensie înainte de reforma din 1999 sau inclusiv în reforma din 2017 și pensia lor este mult mai mică comparativ spre exemplu cu minimul de existență. O idee a fost de a crea acest fond prin care vom încerca să mobilizăm resurse atât pe intern cât și pe extern pentru o perioadă redusă pentru a oferi acest suport. În acest an urmează să clarificăm acest concept, modalitatea exactă prin care vom mobiliza aceste resurse”, a declarat Alexei Buzu în platoul TVR Moldova.

Ministrul a precizat că urmează să fie analizate mai multe posibilități financiare de a susține și de a menține acest fond.

„Repet, acest Guvern a crescut anvelopa financiară, fiscală, pentru protecția socială destul de mult în ultimii ani și noi trebuie să tratăm cu multă precauție modul în care facem aceste investiții, ne asumăm aceste angajamente. De aceea noi am pornit aceste reforme atât pe partea de inspecție a muncii, reforma pe asistența socială, reforma pe programe pentru ocuparea forței de muncă, anume pentru a ne asigura că orice investiție care este făcută, orice angajament este parte a unei reforme, este un angajament prin care noi încercăm să găsim resurse pe intern, adică economii, orice leu investit, orice ban public sau din partea partenerilor de dezvoltare este investit cu maximă precauție și maximă inteligență”, a precizat demnitarul.

În context, ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai menționat că în acest an pensia a crescut cu 53 de procente, iar dacă indexarea nu are loc la același nivel cu rata inflației.

„Misiunea Guvernului și misiunea ministerului nu este doar de a asigura indexarea pensiilor în acest an. Misiunea noastră este să ne asigurăm că noi avem un sistem de pensii sustenabil. Deficitul pentru acest an, acoperit din bugetul de stat pentru pensii este de aproximativ 7 miliarde de lei. Nu știu dacă cineva din cei care ne privesc adună miliarde de lei pe care noi din bugetul de stat trebuie să le acoperim. Din 2021 până în prezent pensia minimă a crescut cu 68 la sută. La începutul acestui an a crescut cu 53 de procente. Pensia minimă crește aproximativ de două ori mai rapid decât încasările. De aceea am luat o decizie dificilă de a nu indexa în acest an pensiile la rata inflației. Dar vreau să asigur că toate modificările care le-am făcut la începutul lui 2021 până în prezent au protejat puterea de cumpărare”, a punctat Alexei Buzu.

Precizăm că, din întâi aprilie, pensiile şi unele indemnizaţii sociale vor fi indexate cu 15 la sută în urma unei decizii aprobate de Guvernul de la Chișinău. Pensia minimă pentru limita de vârstă va fi de 2.620 de lei, cu 341 de lei mai mult decât în 2022.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” cu participarea ministrului Alexei Buzu poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter