Extern

Cele mai bune țări din Europa pentru a schia

post-img
Schiat

Se estimează că aproximativ 24% dintre stațiunile de schi din Europa sunt închise din cauza temperaturilor mai ridicate decât media, dar mai există încă o șansă de a vă bucura de zăpadă în luna februarie, scrie Euronews.com. Semestrul din februarie este, de obicei, o perioadă aproape garantată pentru iubitorii de schi pentru a găsi zăpadă în Europa – dar s-ar putea să fie semnificativ mai greu în acest an.

ZFR

Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată – împingând temperaturile medii globale pe 12 luni peste pragul de 1,5 grade Celsius pentru prima dată. În sudul Spaniei, unele zone au avut parte de temperaturi de peste 30 de grade Celsius – un fenomen nemaiîntâlnit în această perioadă a anului, scrie economedia.ro.

La sfârșitul lunii trecute, s-a estimat că aproximativ 28% din stațiunile de schi europene din Spania, Franța și Elveția erau închise.

Ce țări au fost cel mai grav afectate și care merită să fie vizitate?

În Alpi – care se găsesc în Monaco, Franța, Elveția, Italia, Liechtenstein, Germania, Austria și Slovenia – stratul de zăpadă a scăzut cu 5,6% în fiecare an în ultima jumătate de secol.

Aceasta este concluzia cercetărilor efectuate de Universitatea din Padova și de Institutul de Științe Atmosferice și Climatice din Bologna, Italia.

ZFR

Cu toate acestea, nu totul este pierdut pentru cei dornici să meargă pe pârtii – iată care este situația în multe dintre cele mai populare stațiuni din Europa.

Franța

În Franța, mai multe stațiuni de schi, în special în Pirinei, au cunoscut în acest an o vreme neobișnuit de caldă, ceea ce a dus la o lipsă de zăpadă.

Luând în considerare aceste circumstanțe, meteorologii spun că este foarte puțin probabil ca zăpada din mai multe stațiuni să fie refăcută înainte de începerea vacanței de jumătate de trimestru.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că nenumărate stațiuni din Franța au înregistrat temperaturi ridicate la toate altitudinile, ceea ce a dus la dezghețarea zăpezii în multe zone, nu sunt numai vești proaste.
Ninsorile abundente de la începutul sezonului au lăsat în unele zone ale țării un strat de zăpadă solid, care a ajuns până la 4,2 metri înălțime în zona Les Arcs.

De asemenea, vasta localitate 3 Valleys a anunțat că 95 la sută din pârtiile sale vor rămâne deschise în viitorul apropiat.

Elveția

Elveția – renumită pentru destinațiile sale de lux și de calitate superioară – a văzut un număr similar de stațiuni obligate să închidă.

În ianuarie, în Haute-Maurienne, Savoie, la o altitudine de aproximativ 1.800 de metri, s-a înregistrat o temperatură de 8C – un lucru foarte îngrijorător pentru experții în climă.

Este totuși o destinație solidă pentru o excursie la schi în luna februarie.

Cu multe stațiuni de mare altitudine, schiorii nu au suferit din cauza lipsei de zăpadă dacă și-au ales cu grijă pârtiile. În ciuda unor rafale de vânt, condițiile sunt mai bune cu cât urci mai mult.

Laax a înregistrat cea mai adâncă zăpadă din țară pe ghețarul său, unde se află la peste 3,5 metri adâncime. Verbier și Four Valleys spun că aproximativ 95 la sută din terenul lor rămâne deschis.

Europa de Est

Dacă aveți dubii, mergeți în Europa de Est, unde se raportează condiții bune la altitudini mari, dar mai puțin pe pârtiile inferioare. O mare parte din regiune a înregistrat foarte puține căderi de zăpadă, dar condițiile de iarnă sunt mai bune decât cele din Alpi, astfel încât zăpada care a căzut este posibil să rămână.

În Slovacia și Bulgaria, stațiunile Jasna și Borovets au anunțat că majoritatea pârtiilor lor sunt deschise și au condiții ideale.â

Bansko, din Bulgaria, este însă o stațiune care trebuie evitată – doar jumătate din terenul său este schiabil în prezent.

Austria

În Austria, marea majoritate a stațiunilor au reușit să rămână deschise, deoarece temperaturile nu au fost prea ridicate în comparație cu alte regiuni.

În timp ce unele stațiuni austriece au avut parte de vreme predominant caldă și însorită pe parcursul începutului de februarie, In the Snow spune că cele de la altitudini mai mari au văzut căderi de zăpadă proaspătă.
Kitzsteinhorn, în vestul țării, a confirmat ninsori de aproximativ 25 cm în ultimele zile.

Italia

În timp ce bazele din Dolomiții italieni au fost mai afectate decât cele din Alpi, marea majoritate a pârtiilor sunt încă accesibile. Temperaturile de peste 10 grade Celsius provoacă îngrijorare, dar 75% din stațiunile din așa-numita Calea Lactee (Via Lattea) din jurul Sauze d’Oulx și Sestriere sunt încă deschise.

Scandinavia

În Scandinavia, nu temperaturile ridicate cauzează probleme, ci vânturile puternice, care au afectat mai ales stațiunile norvegiene, forțând unele dintre ele să se închidă.

Vremea s-a mai liniștit puțin pe măsură ce săptămâna a avansat, ceea ce înseamnă că o mare parte din regiunea nord-europeană beneficiază de o calitate excelentă a zăpezii, Voss, în vestul Norvegiei, anunțând adâncimi de bază de aproximativ 2 metri.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter