Social

O furtună a făcut prăpăd în satul Slobozia Mare, raionul Cahul

O furtună a făcut prăpăd în satul Slobozia Mare, raionul Cahul

O furtună, care a durat doar 10 de minute, a făcut prăpăd în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Aproape jumătate dintre casele din localitate au rămas fără acoperişuri, iar zeci de copaci au fost puşi la pământ. Vântul a fost atât de puternic, încât a luat pe sus containerele mobile ale unei pensiuni. Din fericire, niciun om nu a fost rănit.

DUMITRU RUSU, locuitor al satului Slobozia Mare, Cahul: „Un an de zile numai am făcut acoperişul, singurel. Am lucrat singurel zi de zi. Am muncit. Şi în timp de 10 minute, nu-i.”

Dumitru Rusu spune că vijelia de la sfârşitul acestei săptămâni i-a distrus mansarda, dar şi toată munca depusă de trei ani, de când îşi contruieşte casa.


DUMITRU RUSU, locuitor al satului Slobozia Mare, Cahul: „Copii speriați, probleme nu am ce face, asta-i situația, cu nimeni nu poți să te bați.Pe la 11:30 a venit vântul l-a luat și l-a dus. Muncă, bani și la urmă iată ce se întâmplă. ”

Pe aceiaşi stradă am găsit alte zeci de case afectate de vântul puternic. Familia Fuior s-a trezit fără acoperiş deasupra capului, la propriu.


Vijelia a făcut prăpăd şi la o pensiune din localitate. Vântul a făcut ţăndări două containere mobile, iar prejudiciile se ridică la câteva zeci de mii de lei. Au fost doborâţi mai mulţi copaci dar şi stâlpi de electricitate. A doua zi la rând, oamenii din sat fac curăţenie prin gospodării. Mulţi au cerut ajutor la primărie.

VALENTINA CARASTAN, primar, satul Slobozia Mare, Cahul: „Avem câteva case, unde acoperişul în proporţie de 70-80 de procente e total scos. Avem agenţie economici care de asemenea au avut de suferit. Şi multe, vreo 30 de procente, 40 de procente din case din localitate care câte 5-7-10-20 de foi de ardezie au fost zmulse de furtună.”

Comisia raională pentru Situaţii Excepţionale urmează să esimeze valoarea pagubelor provocate de furtună. Între timp, primăria din Slobozia Mare a alocat 100 de mii de lei din buget local, ajutor pentru localnicii care au avut de suferit în urma intemperiei.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter