Extern

Cel puţin şapte civili au murit în urma atacurilor cu drone ruseşti lansate noaptea trecută asupra regiunii Kiev

Cel puţin şapte civili au murit în urma atacurilor cu drone ruseşti lansate noaptea trecută asupra regiunii Kiev

Cel puţin şapte civili au murit în urma atacurilor cu drone ruseşti lansate noaptea trecută asupra regiunii Kiev. O altă persoană a fost ucisă azi în jurul orei prânzului după ce două rachete ruseşti au lovit două blocuri de locuinţe din oraşul Zaporojie. Zeci de persoane au fost rănite şi rămân internate în spital.

Autorităţile ucrainene au anunţat că în timpul nopţii Rusia a lansat 21 de drone iraniene asupra regiunilor Kiev, Jitomir şi Hmelniţk. 16 dintre drone au fost doborâte de sistemele de apărare anti-aeriană.

Celelalte au distrus clădirea unui liceu, două blocuri de locuinţe şi unul administrativ în oraşul Rjişev din regiunea Kiev. Şapte civili au murit şi peste 20 au fost răniţi, iar salvatorii continuă să caute supravieţuitori sub dărâmături.

„Îl caută pe nepotul celui de-al doilea ginere al meu. Nu-l pot găsi. Vreau să-i ajut pe oamenii care au rămas fără adăpost, vreau să le ofer un loc de trai locuință - o cameră și o casă. Pentru că oamenii au rămas fără locuinţă.”

„A fost stresant, foarte stresant, pentru că "Shahed-urile" (n.r. drone iraniene) loveau, intendentul clădirii era cu copiii în subsol. Locuim acolo, am sărit şi am fugit spre subsol, iar clădirea era deja distrusă. Am mers spre intrarea din spate, dar mai nu era nimeni acolo - nici copii, nici administratorul. Copiii se pare că au fost scoşi, dar nu putem găsi un copil. Și, cel mai probabil, doi comandanți sunt sub dărâmături."

Azi la prânz, Rusia a mai lovit cu rachete două blocuri de locuinţe din oraşul Zaporojie, rănind 25 de civili. Unul dintre ei a murit la spital din cauza rănilor grave. Pentru a ajuta Ucraina să se apăra de atacurile Rusiei cu rachete şi drone, Departamentul american al apărării a anunţat ieri că Statele Unite vor transfera sistemele antiaeriene Patriot mai devreme decât era planificat inițial.

Va fi accelerată şi livrarea tancurilor americane Abrams, menite să sprijine contraofensiva pregătită în prezent de armata ucraineană. Deocamdată, cel mai fierbinte punct de pe linia frontului rămâne oraşul Bahmut unde trupele ucrainene continuă să reziste în faţa încercărilor forţelor ruse. Preşedintele Ucrainei a vizitat azi oraşul încurajându-şi luptătorii cărora le-a înmânat medalii, ordine şi distincţii.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Am onoarea de a mă afla astăzi aici, în estul statului nostru, în Donbas. Este o misiune istorică să ne protejăm pământul și să întoarcem tot ce aparține Ucrainei pentru copiii noștri. Vă sunt cu adevărat recunoscător, tuturor. Vă multumesc încă o dată. Aveti grija de voi!”

Forţele ucrainene apără de şapte luni oraşul Bahmut. Forţele ruse Wagner care operează în această zonă afirmă că ar fi ocupat 70 la sută din oraş, însă armata ucraineană infirmă acest lucru.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter