Social

Creștinii ortodocși au sărbătorit astăzi Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos

Creștinii ortodocși celebrează astăzi Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos

Creștinii ortodocși celebrează astăzi Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos. Sărbătoarea vine la 40 de zile de la Paşte şi mai este cunoscută în popor ca Ispasul. De dimineaţă, în biserici s-au oficiat liturghii.

De Ispas, creștinii se salută cu "Hristos s-a Înălțat" şi răspund cu: "Adevărat s-a Înălțat". Preoţii spun că după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat apostolilor timp de trei zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei.

CONSTANTIN OLARU: „Înălțarea Domnului a fost sărbătorită încă din momentul in care s-a săvârșit. Acest eveniment este un fapt istoric, real, nu este inventat căci apostolii au fost martori ai Înălțării Domnului nostru Isus Hristos. Iar înălțarea sa la cer nu reprezintă o despărțire dintre divinitate şi lumea pământească, ci din contra. Hristos le-a făgăduit pe duhul sfânt care ne va învăţa pe noi să săvârșim cele bune pe pământ.”

Tradițional, în ajunul de Ispas, gospodinele coc cozonaci şi vopsesc ouă, deoarece sărbătoarea e la fel de importantă ca Paștele.

„Stăm frumos la masă, bucuroși, cu voie bună, fără tristețe, supărări. Masa o pregătim, ne adunăm seara că în ziua de Paşte e clar că toți suntem acasă. Astăzi se sărbătoreşte, se dă de pomană, dar se accentuează şi ceapa verde. Azi se mai sărbătoreşte şi ziua eroilor naționali ai României în toate mânăstirile, bisericile.”

Înălțarea Domnului e una dintre cele 12 mari sărbători împărăteşti.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter