Cultură

"Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele" este titlul autobiografiei semnate de profesorul Ion Iovcev

"Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele" este titlul autobiografiei semnate de profesorul Ion Iovcev

"Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele" este titlul autobiografiei semnate de profesorul Ion Iovcev, care a fost timp de trei decenii director al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol. În volumul lansat astăzi, dascălul a adunat emoţiile pe care le-a trăit în toată această perioadă în care a promovat dragostea de neam şi de limba română printre copii, într-un spaţiu aflat sub influenţa rusească.

"Niciodată îngenuncheat, niciodată învins. Căci lumina luminează în întuneric, iar întunericul n-a biruit-o." Aşa îşi începe cartea profesorul Ion Iovcev, făcând referire la nedreptăţile de zi cu zi din zona separatistă transistreană şi la anii în care a luptat pentru ca adevărul să triumfe. 

La lansarea autobiografiei în Republica Moldova, care a avut loc la Biblioteca Municipală "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Chişinău, istorici, scriitori şi reprezentanţi ai mediului academic şi-au exprimat recunoştinţa pentru adevărul lăsat generaţiilor, prin intermediul acestor memorii.

ION HADÂRCĂ, scriitor, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova: „El este, poate unul dintre puţinii care mai poartă, cu demnitate, pe umeri, gruel acesta al memoriei întâmplărilor, de acum. El este ochiul lucid şi treaz de interpretare a acelor tulburătoare, turbulente şi grave realităţi, pe care le suportăm cu toţii."

MIHAI NICOLAE, preşedinte, "Institutul Fraţii Golescu pentru Relaţii cu Românii din Străinătate": „În condiţii atât de ostile a reuşit să ţină o şcoală, un liceu, liceul Blaga, iar acolo presiunile au fost tot timpul foarte mari. Deci, să-l privim aşa cum e – un erou al timpurilor noastre."

IGOR ŞAROV, rectorul Universităţii de Stat din Moldova: „Paginile acestea scrise din suflet, în care se vede o biografie a celui care este domnul director Ion Iovcev, o viaţă în cauza românismului, un bun manager, familist şi o pesonalitate a întregului neam românesc."

Autorul lucrării, Ion Iovcev, a scris acest volum in doi ani. Profesorul, care acum este consilier în Parlamentul European, a retrăit astăzi fiecare cuvânt din cele aşternute în paginile cărţii.

ION IOVCEV autor, fost director al Liceului "L. Blaga", Tiraspol: „Această carte n-a fost scrisă cu pixul, cu peniţa, a fost scrisă cu inima, cu sufletul. Vă spun sincer, când am scris, retrăiam, mă durea, totul parcă trecutul prin mine parcă a trecut. Azi, când am intrat în sală, atâtea emoţii… ."

Volumul are 340 de pagini și, pe lângă memorii, conține numeroase documente și fotografii. Prima lansare a avut loc la Bucureşti, în luna mai a acestui an.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter