Recomandări

Expert în politică externă Mihai Isac: „Riscul este ca proeuropenii „vopsiți” să schimbe balanța puterii după alegerile parlamentare din R. Moldova”

post-img
Expert în politică externă Mihai Isac: „Riscul este ca proeuropenii „vopsiți” să schimbe balanța puterii după alegerile parlamentare din R. Moldova”

„Nu trebuie să ne fie frică de cei care se duc în pelerinaj la Moscova direct, trebuie să ne fie frică de cei vopsiți în culori pro-europene și pot după alegerile parlamentare să schimbe balanța puterii la Chișinău, ” a declarat expertul în politică externă de la București, Mihai Isac în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Mai mult, expertul în politică externă a subliniat că datorită monopolizării ideii de integrare europeană a R. Moldova, rezultatele alegerilor parlamentare din toamnă, vor duce la formarea unei coaliții: 

„Este păcat că mulți pro-ruși de la Chișinău nu înțeleg faptul că ei pentru Federația Rusă sunt doar niște marionete. Vedem partide pseudo-europene care pe de o parte încearcă să câștige bunăvoința unor partide din România prin faptul că se fac că-i susțin în campanii, iar pe de altă parte vedem cum iau măsuri pentru boicotarea referendumului. Este păcat că această idee de integrarea europeană a fost monopolizată, este clar că actualul partid de conducere nu va mai obține o supramajoritate la următoarele alegeri parlamentare și de nevoie va trebui să formeze o coaliție. ”

Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă a menționat că cei care susțin integrarea europeană în Republica Moldova sunt tot mai dezamăgiți, din cauza lipsei de acțiuni împotriva pro-rușilor și a lipsei unei colaborări unitare între partide.

„Rusia nu ne-a considerat pe noi niciodată un stat. Ei au acționat când mai ascuns, când mai pe față, acum fac totul în bataie de joc.  În mod normal noi trebuie să avem o legislație ca în Ucraina. Nu înțeleg de ce nu s-a făcut de la bun început, dar se face cu pași mici și cu foarte mari întârzieri. Și cu privire la mass-media, și cu privire la simboluri. Simbolurile pro Putin, cum a ieșit Bolea „Putin Team” ar trebui egalate cu simbolurile comuniste și naziste și interzise toate. Trebuie să arăți determinare și să motivezi, să fiarbă sângele, nu în coloana a 5-a că se tem că nu vor ajunge la putere și vor tare, dar în majoritatea pro-europeană și unionistă. Pe când majoritatea pro-europeană și unionistă este din ce în ce mai dezorietntată, dezamagită, din cauza lipsei de măsuri contra coloanei a 5-a și din cauza modului în care se ceartă politicienii, pentru că nu există o coagulare a forțelor.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter