Actualitate

VIDEO. La Sociteni a fost inaugurată parcela celor 20 de eroi români căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei: Cristian-Leon Țurcanu: „Se repară o nedreptate istorică”; Mihail Silistraru: „Români suntem și români vom rămâne pentru totdeauna”

post-img
eveniment

Zeci de localnici din Sociteni, raionul Ialoveni, precum și oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, au participat astăzi, 25 octombrie, la ceremonia de inaugurare și de sfințire a parcelei eroilor români din cimitirul civil din localitate, eveniment organizat cu ocazia Zilei Armatei Române. Pe parcela respectivă sunt înhumați 20 de eroi din Regimentul 25 Infanterie, care au căzut la datorie la 16 iulie 1941, în luptele pentru eliberarea Basarabiei.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că prin amenajarea acestei parcele este reparată o mare nedreptate istorică.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, deoarece este un moment prin care se repară o nedreptate istorică și prin care cinstim memoria celor care au căzut pentru patrie. Suntem datori să nu-i uităm niciodată pe eroii noștri și să-i omagiem cum se cuvine, să le păstrăm cu sfințenie memoria. Mă bucur că acest moment solemn are loc tocmai astăzi, de Ziua Armatei Române, pentru că aceeași datorie de respect și de cinstire o avem față de cei care își pun și astăzi viața în slujba poporului”, a menționat Ambasadorul Țurcanu.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a remarcat curajul eroilor români, care și-au servit cu devotament patria și „interesul națiunii române”, transmite Ziarul Național.

„În numele Ministerului Apărării al R. Moldova, folosesc acest prilej, de Ziua Armatei Române, să comemorăm ostașii români căzuți pe câmpul de luptă. Eroii români au servit cu devotament interesul națiunii române și statul român. Ei merită toată admirația tinerei generații de soldați, sergenți și ofițeri. Pe parcursul istoriei, marcată de războaie și conflicte, au murit mulți militari pe câmpul de luptă. Acest teritoriu a fost martor la Primul și al Doilea Război Mondial. Militarii eroi ai Armatei Române, pe care îi comemorăm astăzi, au avut curaj să se sacrifice pentru neamul lor și în numele dreptății. Evenimentul de astăzi demonstrează că Armata Română nu își uită eroii. Amenajarea și menținerea acestei parcele a eroilor români în Sociteni ne demonstrează că memoria militarilor are un loc sfânt în cultura României”, a subliniat Valeriu Mija.

Președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, a mulțumit Guvernului României pentru că a alocat resursele financiare necesare amenajării parcelei respective în cimitirul din Sociteni. Totodată, Silistraru a spus că generațiile mai vechi au fost obligate să venereze „alți eroi”, dar tinerii de astăzi trebuie să-i cunoască pe adevărații eroi români, care și-au dat viața pentru a apăra patria noastră și au fost ignorați în perioada sovietică.

„Trăim astăzi un moment al memoriei, pentru eroii care și-au dat viața pentru eliberarea țării noastre. Aici, la Sociteni, au fost înmormântați 20 de ostăși și era nevoie să fie renovată această parcelă. Vreau să mulțumesc Guvernului României pentru că a finanțat renovarea acestui monument, acestui mormânt. În raionul Ialoveni, la Văsieni, a fost renovat săptămâna trecută un monument al eroilor români din Primul Război Mondial, care a fost distrus pe timpul sovietic. Este un lucru frumos, pentru că noi, generația mai veche, am fost educați cu alți eroi… De aceea, copiii noștri trebuie să cunoască eroii neamului, care au apărat patria noastră. Copiii noștri trebuie să fie educați spiritul eroilor români, pentru că români suntem și români vom rămâne pentru totdeauna. Vreau să felicit toți militarii și nu doar cu ocazia sărbătorii Zilei Armatei Române. Glorie celor care au căzut pe câmpul de luptă și sănătate militarilor Armatei Române, care este un scut de nădejde pentru noi toți, românii”, a adăugat președintele raionului Ialoveni.


Locotenent-colonel Ciprian Efimov, atașat al apărării în cadrul Ambasadei României, a enumerat eroii căzuți în 1941 la Sociteni.

„Această parcelă a eroilor români este inaugurată prin efortul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din România și implicarea Agenției pentru Știință și Memorie Militară din R. Moldova. Astăzi, de Ziua Armatei Române, avem onoarea să-i cinstim și pe cei 20 de eroi din Regimentul 25 Infanterie, care au căzut la datorie la 16 iulie 1941, în luptele pentru eliberarea Basarabiei. Ne-am adunat astăzi pentru a păstra vie memoria militarilor care și-au dat sacrificiul suprem pentru România.

Numele lor va rămâne pe veci înscris în Istoria Românilor:

Dascălul Petre, Deleanul Carol, Fruntaș Dima-Vasile, Duda Dumitru, Eustasiu Chiriac, Galianu Ion, Luca Nicolae, Macovei Mihai, Mărcuță Dumitru, Molian Vasile, Munteanu Vasile, Legea Constantin, Nițoiu Gheorghe, Onțeluș Ștefan, Pană Ioan, Petrache Vasile, Ponea Ioan, Ștefan Nicolae, Vârlan Petre și, nu în ultimul rând, soldatul necunoscut. Sacrificiul de ieri al eroilor noștri ne îndeamnă pe cei care suntem la datorie astăzi să trecem peste egoism, interese mărunte și lașitate, pentru a acționa în spirit colectiv, pentru binele și propășirea neamului românesc. Glorie eternă eroilor români, la mulți ani Armatei Române”, a conchis Ciprian Efimov.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter