Volumul necesar de energie electrică pentru malul drept al râului Nistru este asigurat integral pentru 20 ianuarie, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate, informează Celula de criză de la Guvern. În prima zi din săptămână se anticipează un consum mai mare cu circa 16% în comparație cu duminică, 19 ianuarie.
La 20 ianuarie, necesarul de consum al Republicii Moldova (malul drept al Nistrului) va fi acoperit din electricitatea generată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, energia produsă de instalațiile regenerabile și energia importată. Pentru a acoperi necesitățile interne, SA „Energocom” a încheiat câteva contracte de import a electricității, suplimentând în orele de vârf cu energie electrică achiziționată de pe bursa română.
În ziua de 19 ianuarie, consumul total de energie electrică pe teritoriul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, a înregistrat o scădere de aproximativ 8,9%, până la 12 043 000 kWh. Din acest consum, 60,6% a fost acoperit de producția națională, iar energia electrică generată din surse regenerabile a atins o cotă record de 20,59%.
Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
- Import al energiei electrice (RO) – 39,40%
- SA „Termoelectrica” –33,57%
- Energie regenerabilă –20,59%
- SA „CET-Nord” –5,11%
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”–1,33%
Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 791 MW, fără a depăși valoarea consumului prognozat. Consumatorii sunt îndemnați să economisească electricitatea în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a avea facturi mai mici și pentru a asigura stabilitatea sistemului electroenergetic.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
În regiunea transnistreană, începând cu data de 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Pe malul stâng al râului Nistru, consumul total de energie electrică a fost de 3 944 000 kWh, electricitate produsă în proporție de peste 90% de către centrala de la Cuciurgan, restul volumului de electricitate fiind asigurat de Hidrocentrala de la Dubăsari și din fluxul tehnologic.