Economic

Cresc șansele unui acord privind procurarea gazelor naturale din Azerbaidjan

post-img
Rusia taie livările de gaz către Finlanda
Sursa foto: Impact.ro

România negociază livrări de gaze din Azerbaijan. Despre aceasta a comunicat în cadrul unei reuniuni de lucru a comisiei interguvernamentale Azerbaidjan-România ministrul adjunct azer al Energiei Kamal Abbasov, relatează IPN cu referire la media din Baku.

Diverse proiecte energetice se află în atenția unor companii azere și românești, după ce la 31 decembrie 2020, pentru prima dată în istorie, Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conductele Coridorul sudic al gazelor.

Cu acces direct la piața europeană, Azerbaidjanul și-a diversificat oportunitățile de export. Conducta Transadriatică (TAP), care este partea europeană a Coridorului sudic al gazelor, va furniza anual opt miliarde de metri cubi de gaz Italiei și un miliard de metri cubi de gaze Greciei și Bulgariei.

Și Republica Moldova întreprinde eforturi de procurare a energiei azere. La începutul anului Andrei Spînu, vicepremier și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a participat la cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc la Baku.

În marja reuniunii, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică, Parviz Shahbazov, care a remarcat că țara sa dispune de potențialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere și pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze.

„Republica Moldova are șanse reale să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan. Avem, în sfârșit, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz. Nu vreau să dau un termen, dar garantez că în următorii ani Republica Moldova va avea surse diversificate de gaz”, spunea recent Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni televizate.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter