Extern

Judecătorii ucraineni decid astăzi soarta lui Vadim Șișimarin, rusul acuzat în primul proces pentru crime de război din Ucraina

post-img
Vadim Șișimarin
Sursa foto: Observator.ro

Un verdict este așteptat astăzi în primul proces pentru crime de război în Ucraina, transmite The Guardian. Judecătorii de la Kiev vor stabili soarta sergentului rus de 21 de ani Vadim Șișimarin, care a împușcat un bărbat aflat pe bicicletă.

Tânărul a recunoscut că a ucis un civil neînarmat în vârstă de 62 de  ani în primele etape ale invaziei, dar anterior a declarat în fața  instanței că a fost presat să comită un act pentru care îi pare „cu  adevărat rău”, scrie G4Media.

„Eram nervos în legătură cu ceea ce se întâmpla. Nu am vrut să ucid”,  a declarat el din boxa de apărare de sticlă, purtând un hanorac gri și  albastru, în momentul în care procesul s-a încheiat vineri.

Șișimarin a adăugat: „Îmi pare sincer și cu adevărat rău. Nu am vrut  să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș dori  să îmi cer scuze încă o dată. Și voi accepta toate măsurile de pedeapsă  care îmi vor fi date”.

Avocatul lui Șișimarin a pledat pentru achitare, spunând că clientul  său a executat ceea ce el a perceput ca fiind un ordin direct pe care  inițial nu l-a respectat.

Procurorii, care au cerut o condamnare pe viață, au declarat că acesta era „perfect conștient” că executa un „ordin criminal”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter