Social

Nicu Popescu a renunţat astăzi la funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În locul lui a fost numit vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi

Nicu Popescu a renunţat astăzi la funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În locul lui a fost numit vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi

Nicu Popescu a demisionat astăzi din funcţia de ministru al Afaerilor Externe şi Integrării Europene. Anunţul a fost făcut chiar de el, într-o întalnire cu presa în care a spus că şi-a îndeplinit misiunea. A evitat, totuşi, să vorbească despre motivele plecării din funcţie. Tot astăzi, la şedinţa de Guvern, premierul Dorin Recean a anunţat că noul ministru de Externe va fi vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi.

NICU POPESCU ministru demisionar MAEIE: Doresc să vă anunţ că am luat decizia de a-mi depune mandatul de viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Am reuşit să punem Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană şi pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii. Pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar, am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă."

Şedinţa de astăzi a Executivului a început cu aplauze şi felicitări pe care miniştrii le-au adresat lui Nicu Popescu.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Efortul diplomatic pe care l-a depus Republica Moldova şi Nicu pentru ca integrarea europeană să avanseze. Mulţumesc tare mult.

Ulterior, la sediul Ministerului de Externe, Popescu a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Ordinul Republicii pentru merite deosebite în procesul de integrare europeană a ţării.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: Nicu Popescu a fost cel care a reuşit să adune în jurul Republicii Moldova un număr impresionant de prieteni care ne-au ajutat să menţinem pacea, stabilitatea, Nicu s-a ocupat nu doar de diplomaţie în general, el s-a ocupat de diplomaţie energetică, diplomaţie economică diplomaţie anticorupţie."

Tot în şedinţa de astăzi a Guvernului a fost anunţat şi noul ministrul de Externe. E vorba de Mihai Popşoi, deputat PAS şi vicepreşedinte al Parlamentului. El are 36 de ani şi fost reales în Parlamentul de la Chișinău în 2021, pe listele Partidului Acţiune şi Solidaritate. Până a veni în Parlament, a oferit consultanță politică mai multor organizații internaționale. 

De asemenea, potrivit CV-ului, Popșoi a fost manager de proiect la Centrul NATO din Republica Moldova și analist politic la Ambasada SUA de la Chişinău. 

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a scris pe o reţea socială că funcţia de vicepreşedinte al Legislativului va fi preluată de deputatul PAS, Doina Gherman, care va fi şi preşedinte al fracţiunii politice.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter