Analistul politic, Mihai Isac, este de părere că modelul cipriot poate servi un exemplu pentru integrarea europeană R. Moldova.Despre acest lucru a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.
„Modelul cipriot de rezolvare a diferendului transnistrean a mai fost atins cel puțin de o parte a societății civile din R. Moldova. Soluția este simplă: granița dintre Republica Turcă a Ciprului de Nord, stat nerecunoscut încă de Ankara, și Republica Cipru stat recunoscut de comunitatea mondială cum este și R. Moldova, și membra a UE, este complet securizată, există inclusiv un contingent internațional de menținere a păcii, dar acest contingent se află acolo și datorită prezenței militare masive turcești în nordul Ciprului, în jur de 25 – 30 de mii de soldați turci sunt prezenți acolo. Bine, între Turcia și Ciprul de Nord comunicarea este mult mai ușoară având în vedere că este mare și nu există o Ucraină între ei, dar o soluție este foarte bună.
R. Moldova poate adopta niște măsuri legislative care să permită securizarea liniei administrative, dar nu în mod permanent și să faciliteze accesul cetățenilor din stânga Nistrului pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Și turcii, și cetățenii ciprioți de etnie turcă care locuiesc în Ciprul de Nord au acces destul de ușor în partea controlată de către autoritățile constituționale de la Nicosia. Este un exemplu care poate fi adaptat pentru R. Moldova, este un exemplu care poate ajuta inclusiv economic regiunea din aflată sun controlul autorităților constituționale, așa zisa zonă de securitate. Localitățile din zona de securitate ar beneficia de proiecte sprijinite de bani europeni, s-ar crea și o astfel de măsură de securizare a acestei linii care desparte administrativ cele două regiuni, ar oferi și un sentiment de securitate și pentru celelate state europene pentru că ar permite ușor ușor accesul inclusiv în spațiul Schenghen pentru R. Moldova.
R. Moldova este un stat mic pentru standardele europene, sunt doar câteva milioane de locuitori, este o țară care poate fi ușor integrată în sistemul european.
Dar da, dacă autoritățile de la Chișinău, chiar și cu riscul unor mici furtuni politice interne ar putea lua măsura de securizare a acestei linii administrative, pe o perioadă de câțiva ani, nu prin crearea unei probleme în procesul de deplasare, dar este și normal ca la un moment dat să știi cine și cum intră dintr-o zonă controlată de serviciile secrete rusești. Știu că sună foarte greu din punct de vedere politic și este o problemă pe care majoritatea elitelor politice de la Chișinău nu o văd într-un mod decisiv, dar nu poți să ai pretenții să intri într-un spațiu securizat cum este cel al UE, dacă tu lași o poartă deschisă, pentru că UE se confruntă în afară de problemele războiului hibrid lansat de Federația Rusă, se confruntă cu migrație, terorism, criminalitate organizată și au mai fost cazuri în R. Moldova când exponenții unor organizații teroriste au fost arestați și expulzați sau li s-a interzis intrarea pe teritoriul R. Moldova, este de așteptat că dacă s-ar lăsa această poartă deschisă fără așa să existe și astfel de încercări. Deci este realizabil”, a spus Mihai Isac.