Cultură

Gala de deschidere a Zilelor Filmului Românesc a reunit aseară zeci de iubitori ai cinematografiei româneşti

Gala de deschidere a Zilelor Filmului Românesc a reunit aseară zeci de iubitori ai cinematografiei româneşti

Un adevărat maraton cinematografic are loc în această perioadă la Chişinău, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Cele mai bune producţii româneşti sunt prezentate publicului basarabean. Gala de deschidere a festivalului a reunit aseară zeci de iubitori ai cinematografiei româneşti.

Pelicula Senatorul Melcilor, o producţie 1995, în regia lui Mircea Daneliuc,  a deschis aseară festivalul Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Filmul face o radiografie a anilor 90.

DOREL VIŞAN, actor. „Este unul din film la care ţin foarte mult, este un film cum zic eu, care se coace. Pe măsură ce trece vremea, el devine tot mai adevărat. Se pare că senatorii sunt tot la fel, nu s-au schimbat, de atunci şi până acum, aceleaşi metehne, dar mai subtile”.

O parte dintre filme sunt proiectate in sălile modernizate de la Cineplex Loteanu.

NARCIS AFRĂSINEI, director-adjunct ICR Chişinău. „Este o bucurie enormă pentru Institutul cultural român să fie un sprijin al acestui festival încă de la prima ediţie”.

În Zilele Filmului Românesc vor fi proiectate nu mai puţin de 20 de producţii, între care 13 lungmetraje şi 3 scurtmetraje, la 6 secţiuni.

IONUŢ MAREŞ, critic de film. „Aşa cum au arătat cele 7 ediţii de până acum, publicul îşi doreşte să vadă film românesc, atât nou cât şi clasic, să vadă la Chişinău”.

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova. „Filme premiate, filme foarte bune din România pot fi văzute la adevărata valoare şi calitate”.

Zilele filmului Românesc vor fi organizate şi în alte 5 oraşe din Republica Moldova.

ALINA ŞTEFANIA GORGHIU, preşedintele Senatului României. „Mă bucur că România, alături de alţi contributori, a pus umărul pentru ca această producţie să ajungă astăzi la a 8-a ediţie”.

Festivalul se va încheia duminică, iar intrarea la toate proiecţile este gratuită.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter