Social

Profesori de limba română din UTA Găgăuzia și din Bălți pleacă în România pentru un curs intensiv de formare profesională

video

57 de profesori de limba română din Autonomia Găgăuză, raionul Taraclia și municipiul Bălți pleacă în România pentru un curs intensiv de formare profesională. Acțiunea este organizată de Ministerului Educației și Cercetării și Ambasada României şi face parte din Programul național de studiere a limbii române, care funcţionează de doi ani.

Timp de două săptămâni, profesorii basarabeni vor participa la cursuri intensive de perfecționare organizate de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava. Înainte să plece în România, dascălii au primit salutul şi încurajările parlamentarilor de la Chişinău.    


SOFIA CUNEVA, profesor, Liceul Teoretic din Tvardița, raionul Taraclia: „Prin organizarea acestor cursuri ne-aşi arătat că apreciaţi munca noastră şi că sunteţi alături de noi în efortl nostrum de a transmite mai departe dragostea pentru limba română şi cultura naţională.”


 Pe parcursul verii vor mai pleca la cursuri în România încă două grupe de profesori. Instruirile vor fi organizate de alte două instituţii de învăţământ superior: Universitatea de Vest, din Timişoara, şi Universitatea Transilvania, din Brașov.


DAN PERCIUN. ministrul Educației și Cercetării: „Tind să menţionez că avem în total 900 de limbă română care predau în cele 255 de şcoli alolingve, respectiv 10% din toţi vor avea în aceatsă vară ocazia să mergă în România şi să-şi perfecţioneze abilităţile profesionale.”


Ambasadorul României la Chişinău, Cristian-Leon Țurcanu, şi-a exprimat sprijinul pentru extinderea acestui proiect, care demonstrează că învăţământul românesc poate susține direct educația din Republica Moldova.


EXCELENŢA SA CRISTIAN LEON-ŢURCANU, Ambasadorul României la Chișinău: „Am plăcerea să vă spun că lucrăm la începerea unui nou proiect sprijit foarte genros de Ministerul educaţiei de la Bucureşti care să se adreseze nu doar profesorilor de limbă şi literatură română, ci şi profesorilor care predau alte materii în limba română sau care doresc să predea alte materii în limba română.”


Autorităţile din educaţie spun că la intensificarea studierii limbii române va contribui și Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024-2025. Acesta prevede includerea unor ore suplimentare de limba române în școlile alolingve, începând din clasa întâi. Se adaugă și conceptul de educație multilingvă, care a fost aprobat și va fi implementat în scurt timp și care prevede trecerea treptată la studierea unor discipline de bază în limba română.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter