Justiție

Procurorii au ridicat peste două milioane de lei de la membrii organizaţiei criminale "Şor"

video

Procurorii au ridicat peste două milioane de lei de la membrii organizaţiei criminale "Şor", după mai bine de zece percheziţii. Potrivit anchetatorilor, banii urmau să fie utilizaţi pentru activitatea grupării şi au fost confiscaţi. În acelaşi dosar, un bărbat a fost reţinut pentru 72 de ore, iar soţia acestuia este cercetată în libertate pentru complicitate. Oamenii legii au făcut publică şi o înregistrare audio care deconspiră acţiunile bănuiţilor.

Percheziţiile au avut loc în Chişinău, inclusiv în oficiile și la domiciliul a doi soți cu vârste de peste 50 de ani. Conform anchetei, bărbatul, care este administrator al unei croitorii, ar fi fost responsabil de coordonarea șoferilor care transportau persoane de rang înalt, bunuri și bani în beneficiul unui partid.

„- Mai pe scurt, acolo, în magazinul la care ai fost tu acum, nu mai trebuie doi... vânzători, dar numai unul. – Aha. – Tu, în aşteptare, vedem ce să faci în perioada asta… şi te anunţ.  

- Până astăzi, iată e data de şapte, patru ture - în jumătate, cam aşa o să fie.”

DIANA FETCO ofiţer de presă, Poliţia Republicii Moldova: „Pentru ca să-și deghizeze activitatea, acesta închiria mașinile folosite la transportare de la o companie; iar pe șoferi îi plătea neoficial, cu bani în plic. Astfel, urmare a perchezițiilor, de la cei doi soți a fost ridicat totalul de bani în diferite sume – atât în lei, când și în euro, dolari, lire sterline. De asemenea, au fost percheziționați și cei cinci șoferi (care cooperează cu autoritățile), de la care au fost ridicate telefoanele, ce urmează să fie supuse cercetărilor.”

Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore, iar soția acestuia este cercetată în libertate, pentru complicitate. Dosarul vizează modul de activitate a organizaţiei criminale şi este în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Anchetatorii urmează să investigheze toate probele. Pe numele grupului infractional, condus de Ilan Şor, autorităţile au deschis anterior şi un alt dosar - de finanţare ilegală a unor partide. Iar la începutul lunii martie, oamenii legii au deconspirat mai multe planuri de destabilizare a ordinii publice şi au confiscat peste cinci milioane de lei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter