În timp ce în Republica Moldova se aruncă, anual, mii de tone de alimente, fiecare a patra persoană din mediul rural se confruntă cu foamea. În aproape cinci ani, Banca de Alimente a salvat peste 500 de tone de produse. Campania "Mai puțină risipă, mai mult bine", care se va desfășura înaintea sărbătorilor de iarnă, îşi propune să mobilizete populația și agenții economici în lupta împotriva risipei.
Mulți oameni recunosc că fac periodic cumpărături în exces și ajung să arunce mâncare la gunoi.
Specialiștii afirmă că risipa alimentară crește inclusiv odată cu sporirea bunăstării populației.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: Fiecare om din Moldova aruncă vreo șaptezeci de kilograme de mâncare și închipuiți-vă că un kilogram de produse alimentare în mediu costă nu mai puțin de trei euro, chiar sunt patru euro. Aceasta înseamnă că fiecare cetățean aruncă la gunoi aproximativ 200 de euro sub produse alimentare.
Ironia sorții este că, din banii risipiți, ar putea fi hrăniți cel puțin un milion de oameni care nu își permit o masă caldă.
GRIGORE STRATULAT, secretar de stat, Ministerul Mediului: Faptul că noi nu le avem într-un spațiu, într-o infrastructură și instalație care ar putea permite tratarea lor anaerobă, noi emitem în aer gaze cu efect de seră. Deci asta este efectul negativ al deșeurilor biodegradabile din risipa alimentară.
Banca de Alimente este o platformă care colectează de la agenţii economici produse alimentare în prag de expirare și le transformă în mese calde pentru persoanele vulnerabile.
VICTOR NISTORICĂ, directorul brutăriei: Noi facem pâine și vrem ca ea să nu fie risipită și de asta în anumite perioade de după sezon, de după Crăciun sau de după Paști, noi avem produse care nu s-au vândut dar care sunt în termen încă și care cu ajutorul băncii ajung la cei cărora le prelungim sărbătoarea.
CRISTINA ARAMĂ, PR manager, rețea de magazine: Fiind retail este de responsabilitatea noastră să informăm nu doar clienții și angajații noștri, dar și să avem aceste parteneriate cu Banca de Alimente, de prevenire a risipei prin diverse proiecte de educație .
În cadrul unui eveniment desfășurat la Chișinău, Banca de Alimente a lansat campania "Mai puțină risipă, mai mult bine".
OLEG PARASCHIV, director, Banca de Alimente: Din 2021 de la fondarea Băncii de Alimente, noi am ajuns la un milion de porții de mâncare care sunt pregătite de serviciile sociale, în baza produselor care au fost oferite către noi.
În acest weekend, în două mari rețele de magazine alimentare, voluntarii vor aduna produse pentru cele peste 90 de servicii sociale care sprijină zilnic copii, vârstnici, familii și persoane în dificultate.