Actualitate

VIDEO. Briefing de presă susținut de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, și Procurorul General interimar, Ion Munteanu. "Remarc că nu a fost luat niciun ostatic"

post-img
Briefing de presă

Briefing de presă susținut de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, și Procurorul General interimar, Ion Munteanu, privind atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău.

 

Procurorul General interimar, Ion Munteanu: "Aduc sincere condoleanțe din partea personală și a întregului colectiv a Procuraturii cu victimele acestui tragic incident de pe AIC. Referindu-mă la fapta care este investigată. Este un cetățean al Tadjikistanului care ieri la intrarea pe teritoriul R. Moldova a devenit agresiv. A atacat polițistul de frontieră, sustrăgându-i arma din dotare și ca rezultat fiind aplicate împușcături asupra Poliției de frontieră și unui angajat la aparatul de securitate a aeroportului, care s-a soldat cu decesul acestor persoane. Cetățeanul Tadjikistanului la moment este reținut potrivit procedurii penale ca urmare a intervenției în forța organelor speciale MAI. La moment este internat în stare gravă, inconștientă. Pe parcursul zile de ieri și pe parcursul nopții fiind în legătură cu autoritățile Tadjikistanului s-a constatat că el ar fi fugit din Tadjikistan după ce, în 23 iunie, l-ar fi răpit pe vicepreședintele unei bănci. În urma discuțiilor cu autoritățile de acolo am reușit să constatăm că celelalte persoane bănuite în comiterea acestei fapte nu au accesat pe teritoriul R. Moldova. Motivul pentru care consideră organul de urmărire penală la moment că acest fapt s-a întâmplat a fost că cetățeanului respectiv i-a fost comunicat interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova. La moment, obiectul investigării reprezintă faptă de omor, cu agravantele respective. Urmărirea penală continuă cu efectuarea expertizelor. Cu certitudine, polițistul a fost luat prin surprindere. Polițistul a fost lovit pe neprins de veste, nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Aparent, după mișcări și după comportament, este o persoană pregătită fizic bine, cel puțin despre asta putem concluziona din imaginile pe care le-am vizionat personal. Nu avem informație că ar fi afiliat căreva grupări militare. În raport cu motivul de nu i s-a permis intrarea în R. Moldova, informația care mi-a fost furnizată Primul dubiu a apărut angajaților poliției de frontieră în momentul în care persoana explica foarte clar motivul aflării și termenul aflării pe teritoriul R. Moldova.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: "Întâi de toate, aduc sincere condoleanțe familiei, colegilor mei din structurilor de unde și-au pierdut colegul. Este regretabilă o astfel de situație. Cunoaștem că persoana în cauză a venit cu ruta Istanbul-Chișinău. Aterizarea a avut loc la 14:48. Procesarea documentelor/pasagerilor a început la 15:10, iar la 15:21 persoana a fost procesată de către colegii de la poliția de frontieră. Acțiunea propriu-zisă de atac asupra colegului de la poliția de frontieră a avut loc la orele 17:13. Au fost aplicate focuri de armă atât în colegul de la frontieră, cât și în colegul de la aeroport. La orele 17:15 a intervenit primul echipaj al poliției care era în raza aeroportului și acești colegi de la INSP au intrat în schimb de focuri cu atacatorul, cel mai important, colegii au reușit să evacueze persoanele din interiorul aeroportului  și să asigure perimetrul aeroportului întru admiterea altor situații de risc pentru cetățeni. La 17:18 a fost declanșată operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite. La 17:30 toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la aeroport. Au ajuns și colegii de la IGSU. În același timp, au ajuns și toți conducătorii instituțiilor de forțe. În același timp, grupa de negociatori a încercat să intre în negociere cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar că a fost refuzul și inclusiv a fost afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior, dar acest lucru deja era fixat și văzut de colegii de la supraveghere video. Grupa de asalt a intervenit, durata intervenției a durat 2 minute și 30 de secunde. În momentul intervenției, agresorul a atacat și colegii de la grupa de asalt, bineînțeles că au fost schimburi de focuri și persoana a fost rănită. Unica persoană care, în urma intervenției sau a acțiunilor care s-au demarat, rănită a fost doar persoana în cauză, atacatorul care a ucis cei doi colegi ai noștri. Alte persoane rănite în urma intervenției nu au fost. Încă o dată confirm, remarc că nu a fost luat niciun ostatic. Din momentul când agresorul a atacat, la momentul creării panicii și îmbulzelii care a fost și intervenției celor doi colegi la INSP, care au încercat și au început a trage focuri de armă în agresor și el cumva izolându-se, s-a reușit ca toate persoanele să fie evacuate în timpul respectiv din aeroport. Deci în momentul când mergeau schimburile de focuri dintre colegii de la INSP și agresor, toate persoanele prezente în aeroport au fost evacuate. La moment, aeroportul și-a reluat activitatea integral. Toate instituțiile statului, abilitate pe aspectul de securitate și ordine publică și-au fortificat și intensificat acțiunile în raport cu sarcinile care sunt de competență și au fost întărite toate măsurile de securitate pe compartimentul ordinii publice, nu doar pe aeroport, dar pe întreg teritoriul R. Moldova. 


author-img_1

Cristina Mirca

Reporter