Actualitate

Cazul minorului de la Hagimus, răpit săptămâna trecută de miliţia transnistreană, a ajuns şi în vizorul OSCE

Minor sechestrat de Tiraspol
Sursa video: TVR MOLDOVA

Cazul minorului de la Hagimus, răpit săptămâna trecută de miliţia transnistreană, a ajuns şi în vizorul OSCE, a anunţat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Oficialul susţine că incidentul va fi pus pe agenda discuţiilor 1+1. Ministrul recunoaşte că astfel de situaţii se pot repeta, atât timp cât zona din stânga Nistrului nu se află sub controlul autorităţilor constituţionale de la Chişinău. Vă avertizăm că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Va fi discutat şi cu colegii de la OSCE. Chiar azi am avut o discuție cu doamna Kelly Keiderling despre acest caz inclusiv. Atâta timp cât va fi situaţia asta de conflict din păcate situaţii de acest gen vor fi. Se vor pronunța organele de anchetă de ordine, pa marginea acestui caz. Vor fi deschide dosare, fără îndoială, pe numele celor care au operat în numele autorităților anticonstituționale de acolo. Orice caz de acest gen conduce la destabilizarea situaţiei şi o anumită nervozitate în relațiile noastre cu Tiraspolul.”

Băiatul sechestrat a mărturisit, pentru presa locală, că a încercat să scape de miliţienii transnistreni dar nu a reuşit.

Copilul răpit: „Ei m-au pus jos şi au spus să relaxez mâna dreaptă, eu nu am făcut şi eu început să mă lovească în coaste, în picioare, în cap, cu pumnii şi cu picioarele. Eu i-am rugat să îmi scoată cătușele pentru că îmi amorțeau mâinile, ei au spus că au pierdut cheia şi au mai spus că dacă vrei cu bulgarka le putem tăia dar tot cu mâna.”

Băiatul de 15 ani are o contuzie, o coastă ruptă dar a fost şi grav traumatizat psihic, spune mama lui. Femeia crede că miliţienii l-au confundat cu o altă persoană iar adolescentul a fost interogat ilegal.

ALA ARION mama băiatului răpit: „Unul care era în formă îl întreba pe el, diferite întrebări şi Kiril îi răspundea. De exemplu, îi spunea că da, dar el îi răspundea în rimă cu cuvinte necenzurate. Şi îi spunea că atunci când l-au urcat în mașină că amuș o să te ducem unde trebuie şi o să vezi ce o să facem noi cu tine. Ce o să vreau eu, aceea tot o să spui. El noaptea nu doarme, el tresare, noi sâmbătă seara am chemat salvarea şi l-a luat, a stat doar până dimineață că el toată noaptea mi-a scris vină şi mă ia acasă că eu nu vreau să stau aici.”

Poliţia afirmă că băiatul nu are probleme cu legea iar profesorii spun că învață bine și este disciplinat. O anchetă penală a fost iniţiată în acest caz.

DIANA FETCO ofiţer de presă, IGP: „Oamenii legii au întreprins toate acțiunile procesuale corespunzătoare, fiind pornită o cauză penală pentru răpire, iar al doilea aspect se examinează prin prisma acțiunilor de vătămări corporale cauzate tânărului. Pot menționa și faptul că minorul niciodată nu s-a aflat în vizorul Poliției, iar persoanele care îl cunosc îl caracterizează ca fiind un băiat responsabil și foarte educat.”

Amintim că nu e prima oară când aşa-zişii oameni ai legii din regiunea transnistreană răpesc oameni în plină stradă. Unul dintre cele mai revoltătoare cazuri de acest fel este al lui Adrian Glijin, răpit pe 7 octombrie 2020. În luna mai a anului trecut, aşa-zisa judecătorie supremă din stânga Nistrului l-a condamnat pe bărbat la 13 ani şi jumătate de detenţie pentru o presupusă trădare de patrie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter