Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii și, deși nu are mereu simptome, poate afecta mama și copilul. Ce înseamnă, cum se depistează și ce măsuri sunt necesare, ne-a explicat Veronica Cernelev, medic endocrinolog la Spitalul „Gheorghe Paladi”.
Testul la glucoză, în urma căruia poate fi depistat diabetul gestațional, este obligatoriu pentru a fi efectuat de fiecare femeie însărcinată în perioada 24-28 de săptămâni de sarcină, spune medicul.
„Femeile cărora li se pune acest diagnostic sunt instruite să respecte un stil de viață sănătos, să se alimenteze sănătos și să își măsoare regulat glucoza în sânge.
Multe femei însărcinate, din motiv că le este frică să nu adauge în kilograme, adoptă un regim alimentar restrictiv, ceea ce nu este recomandat. Femeile însărcinate consumă +500 kcal în fiecare zi. Corect ar fi să aibă trei mese și două gustări, legume și fructe, carne. Deseori, femeile aleg să evite carbohidrații, ceea ce nu este recomandat. 175 de grame de carbohidrați trebuie să îi ia, iar femeile însărcinate trebuie să le ia din fructe și din carbohidrați complecși, adică terciuri, paste”, spune medicul.
Simptomele ce ar trebui să dea un semn de alarmă sunt: treziri frecvente la baie în timpul nopții, setea pe timpul zilei, după masă sau pe nemâncate, uscăciune în gură, creșteri în greutate inadecvate.
Care sunt riscurile la care poate fi expusă o femeie însărcinată, dar și fătul acesteia, în cazul în care nu este depistat la timp diabetul gestațional sau în cazul neconformării recomandărilor medicilor, aflați din video de mai jos: