România la zi

VIDEO. Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, despre relația cu România: A ajutat de la început, nu de azi, când susținerea Ucrainei a ajuns o regulă de bune maniere

post-img
Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, despre relația Ucrainei cu România
Sursa foto: tvr/simbol

​Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a acordat un interviu HotNews.ro în care a răspuns la mai multe întrebări referitoare la evoluțiile de pe front, evenimentele recente din Rusia sau relațiile cu România.

România se numără printre țările care au ajutat Ucraina, inclusiv militar, încă din primele zile ale războiului, nu doar acum „când susținerea Ucrainei a devenit deja o regulă de bune maniere pentru țările care deja înțeleg ce înseamnă o lume modernă”, a explicat Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Oficialul ucrainean a răspuns astfel unei întrebări referitoare la faptul că pe lista țărilor cărora Ministerul Apărării din Ucraina le-a mulțumit pentru sprijinul militar acordat nu se află și țara noastră.

De ce Ministerul Apărării din Ucraina nu a mulțumit și României pentru ajutor: „Este straniu, România este o țară foarte importantă”

Pe paginile oficiale ale Ministerului Apărării Ucrainei, în data de 24 august, cu ocazia Zilei Independenței, au fost publicate cuvinte de mulțumire pentru peste 20 de țări. Pe această listă nu a fost însă și România. Credeți că Ucraina califică ajutorul acordat de România ca fiind unul mai slab? Sau totuși era vorba anume despre ajutor militar?

Nu sunt pregătit să vorbesc în numele Ministerului Apărării. Desigur, cred că nu este tocmai corect. Adică dacă spune mulțumesc tuturor, trebuie să spună într-adevăr tuturor țărilor care oferă ajutor.

Din punctul meu de vedere, pentru noi România este o țară foarte importantă, care oferă un volum mare de ajutor, atât umanitar, cât și financiar, dar și în ceea ce privește tranzitul, adică permite să utilizăm coridoarele sale. În plus, tehnică militară.

Este foarte straniu. Sincer spun, subliniez încă o dată, nu sunt gata să vorbesc detaliat despre aceste felicitări, adică cuvinte de mulțumire. Acum spun oficial un mare mulțumesc Bucureștiului, un mare mulțumesc României, sunteți parteneri adevărați, de calitate, foarte buni, din primele zile de război.

Nu am niciun dubiu referitor la sprijinul României și țărilor vecine, precum Bulgaria, subliniez, din primele zile de război, nu pur și simplu astăzi, când susținerea Ucrainei a devenit deja o regulă de bune maniere pentru țările care deja înțeleg ce înseamnă o lume modernă.

Să aduc aminte că în primele zile și luni de război, un șir de țări, în primul rând și inclusiv România, Bulgaria și altele au acordat un ajutor semnificativ pentru Ucraina. Mulțumesc mult!

Kievul așteaptă un ajutor militar din partea României, în ceea ce privește transmiterea de tehnică militară? Este acesta necesar?

Desigur e necesar și desigur așteptăm. Noi înțelegem totul foarte bine, dar haideți încă o dată să privim lucrurile fără iluzii. Întrebarea constă în faptul că potențialul militar al țărilor precum Bulgaria, România, Lituania, Letonia și a altor țări care într-adevăr, sincer, înțeleg riscurile care vin din partea Rusiei și sunt gata să ofere totul și oferă totul, nu este comparabil cu ceea ce este nevoie astăzi pe front, luând în considerare dimensiunile războiului.

De asemenea, acesta nu este comparabil cu arsenalul țărilor precum Germania, Franța, Marea Britanie, Statele Unite. Cred că țările care înțeleg exact toate riscurile și așa oferă ce pot, caută și alte oportunități, bazându-se pe posibilitățile lor bugetare.

Interviul intergal poate fi citit aici.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter