Extern

Nobel 2022: Poporul ucrainean este un „artizan al păcii”, declară preşedinţia de la Kiev

post-img
Nobel 2022

Preşedinţia ucraineană a afirmat vineri că populaţia Ucrainei, confruntată cu o invazie rusă, este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022, transmite AFP.

''Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să existăm fără agresiune'', a scris pe aplicaţia Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, scrie Agerpres.

Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertăţii presei şi informaţiilor, jurnalista filipineză Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Muratov.

Premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur şi un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro), care va fi împărţit între laureaţi, va fi înmânat la 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter