Social

EXCLUSIV Italienii revin la sobe, de teama facturilor mari. Coșar: Toți au înnebunit să își cumpere sobe și să își pună coș. Telefonul sună toată ziua, ne afectează și viața personală

post-img
Italienii revin la sobe, de teama facturilor mari

Speriați de facturile astronomice, tot mai mulți italieni decid să își instaleze sobe pe lemn sau peleți. Coșarii nu mai fac față cererilor și au programări până în primăvară. Un reportaj de Alberta Forgiarini, corespondenta TVR în Italia.

Cele mai căutate sobe sunt cele utilizate în mai multe scopuri.

Cesare Teccolo, coșar CTM Spazzacamino: "Mulți s-au axat pe lemn, s-au întors un pic în timp, în anii de după război, când familiile trăiau cu sobe de lemn și făceau acolo totul, inclusiv gătitul".


Federico Venturini, coșar Top Manutenzione: "Clienții, lumea acum, toți au înnebunit să își cumpere sobe și să își pună coș. Telefonul sună toată ziua, noi răspundem până la 10 seara, ne afectează și viața personală. Programările acum le avem făcute până la începutul lunii martie".

Coșarii spun că mulți nu vor reuși să facă întreținerea coșurilor, iar asta va duce la tragedii, relatează stiriletvr.ro

"O mare îngrijorare în acest an este că vor izbucni multe incendii, pentru că multă lume nu și-a curățat coșul, din păcate este neglijență, se crede că să ai o sobă e de ajuns un horn, câteva lemne, un pic de hârtie și ne încălzim. Dar nu e deloc așa", atrage atenția Federico Venturini.

Deocamdată, cei care au sobe cheltuie mai puțin decât cei cu centrale pe gaz. Totuși, coșarii spun că pentru cine vrea să își instaleze acum sobe, investiția nu rentează.

"Prețul peleților a crescut mult în această perioadă, dar față de gazul metan încă se economisește cam 30%. În ceea ce privește lemnul, pentru cine îl cumpără, ajunge la o economie între 40 și 60%", a explicat Cesare Teccolo.

"În această dimineață am tăiat 4 tone de lemn, sunt în regulă pentru două ierni, sunt aprovizionat", povestește un italian.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: "O sobă de ultimă generație costă între 1.800 și 3.500 de euro, însă italienii își pot recupera 50% din investiție de la stat, în 10 ani, prin deducerea taxelor".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter