Social

Zeci de oameni au venit la Casa Ucraineană din Republica Moldova pentru a comemora victimele Holodomorului

Zeci de oameni au venit la Casa Ucraineană din Republica Moldova pentru a comemora victimele Holodomorului

În cea de-a patra sâmbătă a lunii noiembrie sunt comemorate victimele Holodomorului, genocidul care a curmat vieţile a milioane de ucraineni şi basarabeni. Zeci de oameni au venit la Casa Ucraineană din Republica Moldova şi au adus un omagiu celor răpuşi de foametea organizată de regimul stalinist.

Foametea organizată, cunoscută sub numele de Holodomor, a avut loc în Ucraina între anii 1932-1933, iar ani mai târziu, între 1946-1947, și în Basarabia. La evenimentul de comemorare de la Chişinău, zecile de participanţi au aprins lumânări pentru a cinsti memoria victimelor genocidului. Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire.


„Mi-a povestit bunica. Cei şapte nepoţi i-ai murit, inclusiv soţul ei, adică bunicul meu. Toţi au suferit, erau în regiunea Sumî.”

„Pentru noi, tânăra generaţie, e o filă neagră a istoriei, care n-ar trebui să se repetate. Am crescut într-o familie unde mereu s-a vorbit despre pâine, cât de îngrozitor este să fii înfometat, cum mor copiii în ochii părinţilor.”



La eveniment au fost prezenţi şi oficiali de rang înalt care au condamnat foametea organizată.


EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul României la Chișinău: „Este un moment care trebuie să conştientizăm luminile negre din istorie şi să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat. Să avem grijă ca aceste lucruri să nu se repete pe viitor. ”

OAZU NANTOI, deputat al Parlamentului Republicii Moldova: „Ceea ce a trăit poporul ucrainean este o pagină dramatică, vreau să menţionez că Parlamentul Republicii Moldova a calificat Holodomorul drept genocid şi Parlamentele mai multor ţări au susţinut această atitudine.”


În 2006, Rada Supremă de la Kiev a recunoscut în mod oficial Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean. Potrivit istoricilor, Holodomorul din anii 1932-1933 a luat viaţa a peste 3,9 milioane de ucraineni. Iar în urma foametei organizate în Basarabia, din anii 1946 – 1947, au murit în jur de 300 de mii oameni.


DMITRII LECARTEV, președinte, Congresul Național al Ucrainenilor din Republica Moldova: „Foametea din 1932 - 1933 a fost organizată artificial în Ucraina şi au murit cel puţin 4 milioane de ucraineni.”

În 2022, şi Parlamentul European a condamnat tragedia prin care a trecut poporul ucrainean în anii 1932-1933.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter