Cultură

Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 30 de ani de activitate

Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 30 de ani de activitate

Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 30 de ani de activitate. Cu această ocazie, păstrătorii de tradiţii şi-au dat întâlnire la Palatul Republicii din Chişinău şi au urmărit spectacolul "Revenirea la Rădăcini", care le-a fost dedicat. 30 dintre ei, care s-au remarcat prin activitatea lor, au fost recompensaţi cu diplome şi trofee.

DIANA DICUSARI, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Republica Moldova: „Ar trebui mai mult să-i susţinem. Poate şi politici în acest domeniu. Pas cu pas eu cred că lucrurile o să meargă spre bine. Consolidarea atât a Uniunii, cât şi a meşterilor, asta ne-am dorit la această sărbătoare.”

Printre cei 30 de meşteri populari premiaţi este şi Tatiana Popa, de 80 de ani, din satul Palanca, raionul Călăraşi. Ea ţese covoare tradiţionale şi croşetează.

TATIANA POPA, meşter popular: „Sunt în plină creativitate şi asta mă bucură că pot crea, pot lucra, iar Dumnezeu are grijă de asta. Eu sunt fericită că sunht atsăzi o părticică din atâta lume adunată, a lumii cu mâinile măiestre.”

La 70 de ani, Victor Pelin, din satul Bălţata, raionul Criuleni, spune că prelucrarea lemnului este, pentru el, o pasiune şi o mândrie.

VICTOR PELIN, meşter popular: „Am luat-o de la tatăl meu. El nu a fost lemnar, însă îi plăcea să lucreze cu lemnul şi mie tot îmi place. Sunt bucuros că am primit o aşa onoare.”

Participanţii la sărbătoarea meşterilor populari s-au bucurat de recitaluri muzicale susţinute de ansambluri folclorice şi artişti emeriţi.

„Îi admirăm, îi iubim şi ei ne fac viaţa mai frumoasă.”

„Ar trebui mai des organizate. În 30 de ani, abia acum s-a organizat. Evenimentele sunt necesare. Noi ne întâlnim unulo cu altul. Mai coordonăm problemele pe care le avem.”

La acest eveniment au venit şi oaspeţi din România.

„Cât mă bucur că, noi, aici, pe pământul românesc reuşim să avem ochiul ţintit spre tradiţii. Restartând Uniunea Meşterilor Populari din Republica Moldova, să meargă din ce în ce mai bine.”

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău.

MONICA BABUC, şef, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Chişinău: „Dumneavoastră cu toţii sunteţi acel tezaur, acea comoară vie, care păstraţi pentru toată lumea, rădăcina tradiţiei româneşti. Prin asta puneţi spirituaţităţii româneşti monument viu.”

În cadrul Uniunii Meşterilor Populari din Republica Moldova activează acum aproximativ 400 de persoane.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter