Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, sprijină folosirea de rachete cu rază lungă de acţiune de către Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei şi consideră că Berlinul ar trebui să livreze rapid rachete Taurus de producţie germană cu rază lungă de acţiune ţării aflate în război, relatează sâmbătă dpa, citat de Agerpres.
Metsola, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarele grupului media Funke Mediengruppe, a răspuns "da" la întrebarea dacă ţări care furnizează rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei ar trebui să îi permită acesteia să le folosească împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei şi dacă Germania ar trebui să livreze Kievului rachete Taurus.
"Da, aceasta este şi poziţia Parlamentului European. Există un sprijin larg pentru această cerere. Vom vedea dacă va exista o schimbare de politică în acest sens după alegerile pentru Bundestag", a mai spus ea.
Cancelarul social-democrat Olaf Scholz s-a opus ferm livrării de rachete Taurus către Ucraina. Partenerii săi de coaliţie, Partidul Liber Democrat (FDP) şi Verzii, sunt cu toate acestea în favoarea trimiterii de rachete Taurus cu rază lungă de acţiune către Kiev.
Scholz îşi explică refuzul de a furniza rachete Taurus de teama unei escaladări între Rusia şi Occident.
Metsola a adăugat că o astfel de schimbare de politică ar putea apărea chiar înainte, menţionând că "există şi poziţii diferite în cadrul coaliţiei de la Berlin cu privire la livrarea de rachete Taurus".
Metsola este membră a Grupului Partidul Popular European (PPE). În Germania, Uniunea Creştin Democrată (CDU), de opoziţie, şi partidul său soră bavarez, Uniunea Socială Creştină (CSU), sunt şi ele membre PPE.
Discuţia privind livrarea de rachete Taurus de către Germania a fost reluată în ultimele zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat undă verde pentru utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Rachetele Taurus au o rază de acţiune mai mare, de 500 de kilometri.