Actualitate

Manifestările dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române au început la Iași. La evenimente participă și invitați din Republica Moldova

post-img
Unirea Principatelor

Manifestările dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române au început astăzi la Iași, cu un eveniment organizat, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", la care participă și invitați din Republica Moldova, inclusiv președintele Academiei Republicii Moldova.

Momentul Unirii de la 1859 este marcat astăzi la Iași  prin intermediul unei conferințe cu tema: „Unirea Principatelor și Dinamica Unității Naționale”.

În cuvântul său, vicepreședintele Academiei Române Victor Spinei, președinte al secției de Științe ale Istoriei a Academiei Române, a arătat că Unirea de la 1859 a fost înfăptuită de intelectuali de calibru care, ulterior, au pus Principatele Unite pe o traiectorie europeană, scrie Radio Chișinău.

„Învățămintele constau în faptul că am avut o intelectualitate de calibru, de viziune, care și-au uitat divergențele și au acționat împreună pentru o cauză de mare însemnătate și acesta este un un exemplu care trebuie să luăm că dincolo de anumite puncte de vedere proprii, pentru marele idealuri, trebuie să ne înfrăți, să mergem împreună”, a spus Victor Spinei.

La rândul său, președintele Academiei de Științe ale Moldovei, Ioan Tighineanu, a subliniat că în prezent, instituțiile de educație și de cultură din România și Republica Moldova trebuie să intensifice acțiunile de promovare a unirii ideilor și sentimentelor naționale.

”Noi, cercetătorii, oamenii de cultură, apropiem aceste maluri prin crearea unui spațiu comun cultural și științific și facem acest lucru insistent. Sunt multe evenimente organizate de două academii, Academia Română și Academia de Știință a Moldovei”, a afirmat Ioan Tighineanu.

Cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, mâine, 24 ianuarie, în incinta Universității de Stat din Moldova, ICR Chișinău în colaborare cu Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează o sesiune de prelegeri publice.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter