Metoda "ruda implicată în accident" face tot mai multe victime în Republica Moldova. Apărută în 2024, escrocheria a lăsat fără bani 25 de persoane numai de la începutul acestui an. Unele dintre ele au dat tot ce aveau în casă după ce au primit un apel telefonic în care o persoană, care se dădea drept poliţist, îi anunţa că o rudă a comis un accident şi că o sumă consistentă de bani ar scuti-o de anchetă. Cele mai multe astfel de cazuri au avut loc în Chişinău, iar pradă le-au căzut, în general, bătrâni.
„Dumneavoastră fiţi la telefon şi ţineţi-l lângă dumneavoastră. - Eu îl ţin. - Uşa o închideţi şi nu o deschideţi la nimeni. - Uşa am închis-o. - Suma compensaţiei. O repetăm. - O mie de euro. O mie de dolari. 50 de mii de lei. - Mai departe scriem: pregătim anchetatorii. - Pregătim anchetatorii. Dar dumneavoastră ţineţi legătura cu acel curier? - Da, nu retrăiţi. A încurcat puţin adresa locuinţei”.
Din această înregistrare pe care ne-a pus-o la dispoziţie poliţia observăm că escrocii folosesc, în general, aceeaşi poveste, care abundă de tehnici de manipulare psihologică. Diferă sumele cerute. Iar când reuşesc să-şi păcălească victimele trimit la adresa lor curieri care să ridice banii, timp în care le ţin de vorbă la telefon.
„ - Eu nu m-am liniştit. Eu văd că dumneavoastră aveţi o atitudine bună faţă de mine şi pentru asta vă mulţumesc. Scuzaţi. - E munca mea. - Lucrul poţi şi altfel să-l faci. - Fata este bună. Până acum nu a ajuns pe mâna poliţiei. Nu a făcut nimic. - Nu, nu. Deschideţi uşa şi îi daţi lui. - Da, mă duc spre uşă”.
Anul trecut, 146 de persoane au fost escrocate prin metoda "ruda implicată în accident", prejudiciul depăşind 36 de milioane de lei. În 2025 sunt, deja, 25 de cazuri în anchetă.
IGOR ARMANU, şef adjunct, secţia urmărire penală, IP Centru: „Anul curent sunt înregistrate 25 de infracţiuni. Ele toate sunt înregistrate şi cercetate. Practic în toate cazurile victimele sunt în etate. Deci, persoanele au vârsta de peste 70 de ani. Sunt cazuri unde prejudiciul este de câteva sute de mii de lei. Sunt cazuri în care copiii victimelor erau peste hotare şi infractorii cereau bani ca să docuemnteze sau nu cazul şi cereau bani în mod de urgenţă”.
Oamenii legii au reţinut mai mulţi escroci care foloseau această metodă şi complici ai lor, dar nu ne-au spus exact despre câte persoane este vorba.
IGOR ARMANU, şef adjunct, secţia urmărire penală, IP Centru: „Noi am gestionat cauze penale unde am identificat atât curieri, cât şi alte persoane care ar fi comandat sau aprticipat la organizare. Noi am identificat şi telefoane din străinătate. Pe unele cazuri noi am stabilit şi am avut în serie şapte sau opt infracţiuni unde este unul şi acelaşi infractor”.
Poliţiştii au documentat şi cazuri extreme în care victimele au dat toţi banii din casă pentru a-şi scăpa copiii de aşa-zisa anchetă a poliţiei pentru ca, într-un final, să îşi dea seama că nu au copii. De aceea, oamenii legii recomandă celor apropiaţi să discute cât mai des cu persoanele vârstnice şi să le pună în gardă în legătură cu astfel de pericole.
„Eu nu am fost implicat, nu am fost contactat şi Slava Domnului, nu am avut probleme. Cred că sancţiunile ar trebui să fie mai dure în cazul în care este depistat acre a fost infractorul. Poate şi anterior era aşa ceva, dar eu nu ţin minte. Acum prea des. Cred că nu vor să lucreze şi se ocupă cu aşa nebunii. Cum să nu le fie ruşine? Şi încă pe cine amăgesc, doar pe bătrâni, da? Iată aşa am auzit la televizor. Straşnic. Informare cât mai multă şi implicarea persoanelor apropiate cât mai mult”.
În paralel cu eforturile autorităţilor de a-i prinde pe escroci, pe internet, în centrelele comerciale, în magazine, în pieţe, dar şi în alte locuri aglomerate sunt difuzate mesaje de prevenire.
Atenţie! Puteţi deveni victima escrocilor. Dacă sunteţi telefonaţi de persoane necunoscute, care vă anunţă că o rudă apropiată dumneavoastră a fost implicată într-un accident rutier, iar pentru a scăpa de pedeapsă cer bani, întrerupeţi imediat apelul şi anunţaţi poliţia.