La Paris este în plină desfășurare Festivalul Cărții, una dintre cele mai importante manifestări culturale din Europa. România are o prezență marcantă la evenimentul cu peste 450 de edituri și 1200 de autori. Participarea românească este una cu tradiție în Franța, relatează tvrinfo.ro.
Festival du Livre de Paris – Festivalul cărții – cel mai mare eveniment dedicat spațiului editorial francofon, este considerat evenimentul literar al anului.
Matei Vișniec, scriitor: Entuziasmul este binefăcător într-o lume perturbată, într-o lume în care aspectul geopolitic nu este foarte vesel în acest moment în care diverse forme de toxicitate apar peste tot, în care democrația este într-un fel asediată, rămâne cultură că o formă de frânare a spălării pe creier.
Mara Marga Maftei, profesor universitar, scriitor: Este o ocazie de a ieși, de a întâlni scriitori din acest spațiu francez spre care România a tins tot timpul. Eu însămi tind spre acest spațiu, spre această limba, nu știu de ce. A fost întotdeauna un etalon de comparație pentru noi, pentru România.
Marocul este invitatul de onoare al ediției. România reușește și de această dată să suprindă prin oferta literară.
Doina Marian, directoarea ICR Paris: Sunt 53 de titluri traduse în franceză sau semnate de autori români care scriu în franceză. Este absolut îmbucurător să vedem interesul în continuare al editurilor franceze să traducă și să publice autori români, ceea ce înseamnă că literatură română contemporană continuă să fie atractivă, bogată.
Michel Carassou, scriitor, editor Editura Non Lieu: Publicăm clasicii, Eminescu, pentru care efectv există o cerere, îi publicăm pe Rebreanu, pe Blaga. Există un public pentru autorii clasici, care sunt apreciați, care au cititori.
La standul României au loc peste 18 sesiuni de autografe care completează propunerile literare, de la ficțiune la poezie, dar și albume de artă.
Ioana Bivolaru, ambasadoarea României în Franţa: Un mesaj despre o fereastră către o umanitate luminoasă, către vis, un pod către o lume mai bună, o fereastră către noi universuri. O fereastră simbolică: montgolfierul francez sub care sunt aceste zeci de pagini ale celor peste 53 de volume care sunt prezente în acest an.
Grand Palais, proaspăt renovat și modernizat, este spațiul generos pentru cele peste 450 de edituri și mai bine de 10 țări participante la Festivalul cărțîi de la Paris.