Actualitate

Economia verde prinde rădăcini şi în Republica Moldova

E conomia verde
Sursa video: TVR MOLDOVA

Economia verde prinde rădăcini şi în Republica Moldova. Tot mai multe întreprinderi mici şi mijlocii se aliniază standardelor ecologice şi devin astfel mai eficiente în utilizarea resurselor. Drumul schimbării nu este însă uşor, recunosc oamenii de afaceri, deoarece Republica Moldova nu are încă instrumentele necesare pentru folosirea noilor tehnologii.

Reşaparea este o afacere ecologică pentru care au prins gust mai mulţi basarabeni. De exemplu, la această fabrică din Chişinău sunt reconstruite, lunar, până la 500 de cauciucuri uzate. Procesul este inovativ, dar şi inofensiv pentru mediu.

INA ALOVAŢKAIA, cofondator, fabrică de reşapare a anvelopelor: „Operatorul cu unelte speciale, cu nişte pietre speciale, cu nişte cuţite speciale repară absolut tot ce se găseşte pe anvelopă care ar pute afecta securitatea anvelopei în continuare”.

Odată reşapate, anvelopele mai pot fi folosite între trei şi şapte ani. Preţul pentru acest serviciu este mult mai mic decât investiţia într-un nou set de cauciucuri, spun meşterii.

ALEXANDRU GULEA, cofondator, fabrică de reşapare a anvelopelor: „În procesul de reşapare noi obţinem pudreta de cauciuc, din ea noi facem pavaj de cauciuc. Acum am procurat echipament special pentru a face pavaj de cauciuc, plăci de cauciu pentru terenuri de joc”.

Antreprenorii care oferă servicii de reşapare spun însă că nu-şi pot dezvolta afacerile la o scară mai largă, deoarece, în prezent, nu există un mecanism care le-er permite să se înscrie la licitaţiile publice.

ALEXANDRU GULEA, cofondator, fabrică de reşapare a anvelopelor: „Orice agent economic care doreşte să cumpere anvelope noi, deci el plasează cererea, comanda la achiziţii publice, se deschide tenderul, dar din păcate noi nu putem participa, pentru că noi oferim serviciul de reşapare. Trebuie să deschidă licitaţie aparte pentru servicviul acesta”.

După ce au vizitat, astăzi, o fabrică de reşapare, reprezentanţii Agenţiei pentru Achiziţii Publice au recunoscut că serviciile prestate de acestea înseamnă şi economii la bugetul de stat. Autorităţile promit să găsească o modalitate care le-ar permite acestor întreprinderi să se înscrie la licitaţiile publice.

ANDREI ISAC, coordonator naţional, proiectul "UE-pentru mediu": „Noi putem să economisim bugetul de stat prin ecologizarea şi eficienţa chiar şi a Guvernului, prin achiziţii publice, pentru că Guvernul este unul dintre cei care face achiziţii publice, dar nu doar Guvernul dar şi administraţia publică locală, companiile municipale. Deci, acolo unde noi putem să promovăm criteriile de achiziţii publice, unde putem să promovăm o eficienţă mai mare de utilizare a banilor publici, noi încercăm să acordăm această asistenţă”.

În ultimii doi ani, aproximativ 80 de întreprinderi mici şi mijlocii din Republica Moldova au beneficiat de un sprijin financiar din partea proiectului "Uniunea Europeană - pentru mediu", cu ajutorul căruia şi-au ecologizat afacerea.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter