Vremea

Medic: Temperaturile primăvăratice scad imunitatea oamenilor

Medic: Temperaturile primăvăratice scad imunitatea oamenilor

În loc de zăpadă și ger, Republica Moldova se confruntă în această iarnă cu temperaturi primăvăratice. Potrivit specialiştilor, în luna ianuarie s-au înregistrat temperaturi mai ridicate cu cinci grade Celsius faţă de media anuală. Sunt însă consecințele asupra mediului și a sănătății oamenilor.

Iarna pare să fi uitat să vină în Republica Moldova. Temperaturile ridicate pentru această perioadă a anului sunt departe de valorile normale, iar specialiștii pun acest fenomen pe seama încălzirii globale.

TATIANA DABIJA şeful Centrului de prognoze şi avertizări, SHS: În general în ultimii cinci ani, iernile sunt cele mai calde din toată perioada de observaţie. În această perioadă, vremea din ţara naostră a fost influenţată de op masă de aer cald, asociată ciclonului atlantic, care ne-a adus aceste temperaturi cele mai ridicate. Pentru următoarele zile vremea se ai încălzeşte, vom avea temperaturi de până la 11 grade pe timp de zi şi pe timp de noapte între -2,+ 3 grade.

Medicii spun că temperaturile peste medie din această perioadă scad imunitatea oamenilor și cresc riscul îmbolnăvirilor.

LĂCRIMIOARA DIMOV medic de familie: Cei care au boli cronice sunt mult mai sensibili şi mai predispuşi să facă acutizări şi agravări. Desigur că şi copii sunt cei mai afectaţi de aceste temperaturi, pentru că s-a schimbat şi virulenţa viruşilor şi a infecţiolor virale şi bacteriene. Se adresează foarte mulţi cu infecţii virale, dar şi cu infecţii bacteriene, gripa acum este la cel mai înalt nivel.

Schimbările climatice se fac tot mai simțite în viața de zi cu zi. Unii își aduc aminte cu nostalgie de iernile adevărate. Temperaturile primăvăratice din ianuarie şi umiditatea scăzută a solului afectează şi agricultorii.

ECATERINA URSU, inginer, Direcția Agrometeorologie: Această temperatură înaltă face fie perioade cu vegetaţie slabă a culturilor de toamnă în orele diurne. În această perioadă culturile de toamnă vegetează, dar foarte slab. Se poate observa noi faze de dezvoltare, însă mai departe ar fi periculos dacă s-ar semnala o răcire bruscă a timpului.

Potrivit meteorologilor şi în următoarea perioadă ne aşteaptă zile însorite. Pentru a simţi mai puţin efectele negative, medicii ne recomandă să dormim suficient şi să consumăm alimente bogate în vitamine pentru a ne întări imunitatea.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter