Actualitate

Anul trecut au fost deschise de aproape trei ori mai multe dosare penale în urma alertelor false cu bombă, faţă de 2021

Amenintari cu bomba
Sursa video: TVR MOLDOVA

Anul trecut au fost deschise de aproape trei ori mai multe dosare penale în urma alertelor false cu bombă, comparativ cu 2021. Cele mai multe anchete au demarat în cursul verii, la sfârşitul toamnei şi începutul iernii. Datele au fost comunicate, pentru TVR MOLDOVA, de Inspectoratul General al Poliţiei.

Anul trecut, au fost înregistrate peste 400 de alerte false cu bombă, la aproape 9 mii de obiective. Cele mai multe au venit pe e-mail, aproximativ 380, restul prin telefon. De cele mai multe ori, s-a anunţat plasarea unor explozibili în instituţii de învăţământ, spaţii comerciale, sedii ale instanţelor judecătoreşti şi la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Valul de alerte false cu bombă a pornit la începutul anului, dar cele mai multe s-au înregistrat în lunile iulie, august, noiembrie şi decembrie. Au fost perioade când Aeroportul Internaţional Chişinău era evacuat în fiecare zi iar zeci de zboruri erau amânate.

În funcţie de obiectivul ameninţat, la fiecare intervenţie au participat de la 3 până la 15 angajaţi din diferite servicii și subdiviziuni ale poliției, iar costurile acestor misiuni au fost uriaşe. De exemplu, pentru o oră de intervenţie cu 5 angajaţi ai forţelor de ordine, statul a cheltuit peste o 1.600 de lei, pentru două ore - 5 mii 500 de lei, iar pentru 7 ore de cercetări la faţa locului s-au cheltuit aproape 12 mii de lei.

Poliţia a început, anul trecut, peste 100 de cercetări penale în urma alertelor false cu bombă, de peste trei ori mai multe faţă de 2021. Şi Procuratura pentru Combaterea Criminaliţăţii Organizate şi Cauze Speciale a demarat un dosar în care cercetează nu mai puţin de 58 de înştiinţări false privind plasarea unor explozibili la diferite obiective.

O astfel de acţiune este catalogată în Codul Penal al Republicii Moldova drept comunicare mincinoasă, cu bună ştiinţă, despre actul de terorism. Se pedepseşte cu amendă de până la 42 de mii 500 de lei, între 180 şi 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu până la doi ani de închisoare.

ALERTE CU BOMBĂ Sursa: IGP Total: 418 cazuri E-mail: 382 cazuri Telefon: 36 cazuri

OBIECTIVE VIZATE Sursa: IGP Total: 8.963 obiective TOP 4 1) Instituţii de învăţământ 2) Spaţii comerciale 3) Judecătorii 4) Aeroportul Internaţional Chişinău

COSTUL VERIFICĂRILOR Sursa: IGP Timp Echipa Cost 1 oră 5 persoane 1.650 lei 3 ore 5 persoane 5.500 lei 7 ore 5 persoane 11.650 lei

CAUZE PENALE Sursa: IGP, PCCOCS IGP 110 cauze penale (2021 - 31 cauze penale) PCCOCS 1 dosar penal (58 de alerte false)

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter