Actualitate

CNAM îndeamnă persoanele cu diabet să se informeze și să solicite medicamente și dispozitive medicale compensate

post-img
Farmacie
Sursa foto: News Maker

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) informează pacienții cu diabet zaharat cum pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate.

Astfel, pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit în condiții de  ambulatoriu la șapte denumiri comune internaționale de analogi de  insulină, și anume: insulinum aspartum, insulinum aspartum  biphasic, insulinum degludecum, insulinum detemirum, insulinum  glarginum, insulinum glulisinum și insulinum lispro.

Aceste  preparate sunt eliberate în baza rețetei prescrise de medicul  endocrinolog. În instituțiile medicale din raioanele în care lipsește  medicul endocrinolog, prescrierea este efectuată de către medicul  responsabil, desemnat prin ordinul directorului instituției  medico-sanitare publice raionale.

Pacientul nu are nevoie de bilet  de trimitere pentru a ajunge la medicul endocrinolog, ci doar de  programarea vizitei, apelând prin telefon recepția (registratura)  centrului consultativ de ambulator sau a spitalului raional. În același  timp, rețetele pentru dispozitivele medicale compensate (teste și  lanțete pentru monitorizarea glicemiei) sunt eliberate de medicul de  familie.

Beneficiarii, atât persoanele asigurate, cât și cele  neasigurate, pot ridica medicamentele și dispozitivele medicale din  orice farmacie contractată de CNAM.

Farmacistul este obligat să  propună dispozitivul medical oferit gratuit. Dacă persoana refuză  produsul respectiv, atunci va fi informată despre dispozitivele  disponibile, compensate parțial. Analogii de insulină sunt compensați în  proporție de 100%. La farmacie, cu rețeta prescrisă de medic, există  posibilitatea de a alege medicamentul sau dispozitivul medical din lista  de produse cu denumiri comerciale și prețuri diferite.

Dacă la  momentul solicitării medicamentul sau dispozitivul lipsește în farmacie,  acesta urmează să fie pus la dispoziția solicitantului în termen de 72  de ore de la adresare.

CNAM îndeamnă medicii să prescrie  medicamentele și dispozitivele compensate conform indicațiilor medicale,  să informeze populația despre posibilitatea de a beneficia de produsele  respective și să asigure accesul la acestea. Listele de medicamente și  dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie  de asistență medicală pot fi găsite la medicul de familie, în farmacii,  precum și pe site-ul cnam.md.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter