Odată cu încălzirea vremii, în pieţele din Chişinău au apărut şi primele verdeţuri de sezon. Vedetele acestei perioade sunt urzicile şi leurda. Chiar dacă preţul urzicilor ajunge şi până la trei sute de lei şi îl depăşeşte pe cel al unui kilogram de carne, ele sunt, totuşi, la mare căutare datorită proprietăţilor pe care le au. O legătură de leurdă costă acum până la şapte lei.
Pentru că suntem în Postul Mare, în Piaţa Centrală din Chişinău a fost astăzi forfotă mare la tarabele pline cu verdeţuri de sezon. Nutriționiștii recomandă consumul zilnic de verdețuri și legume de sezon pentru că au vitamine, aminoacizi şi săruri minerale benefice organismului.
LUMINIŢA SUVEICĂ, medic nutriţionist: Conţin şi vitamina A şi vitamina C şi chiar complexul vitaminelor grupei B. Pe lângă acestea, sunt fibrele care sunt necesare pentru un detox al intestinelor. Ele sunt benefice şi pentru sistemul cardio-vascular şi pentru diabet zaharat chiar. Sunt unele studii care arată că scade glicemia. De asemenea, datorită vitaminei C îmbunătăţesc imunitatea şi ajută chiar şi la sănătatea pielii şi părului.
La fel de sănătoasă este şi leurda. Ea este indicată, în special, celor care au hipertensiune şi, totodată, scade nivelul colesterolului. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Dumitru Lupu