Actualitate

VIDEO. Directorul executiv CID NATO în R. Moldova: Propaganda rusă alimentează în continuare o percepție care nu corespunde realităților privind NATO

post-img
Invitații Punctul pe AZi
Sursa foto: captură de ecran

Propaganda rusă de la Chișinău alimentează în continuare o percepție care nu corespunde realităților privind organizația NATO. De această părere este Ion Tabârță, noul director Executiv CID NATO în Republica Moldova, care a precizat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că anumite percepții greșite sunt răspândite încă din perioada sovietică.

„Avem din păcate o percepție care nu corespunde realităților, o percepție moștenită în linii mari, din perioada sovietică, sau anumite clișee că NATO este o organizație militară agresivă care provoacă conflicte, provoacă războaie. Evident că nu este așa și istoria o demonstrează. Aceste clișee în societate sunt alimentate în continuare de propaganda rusă, dar și de anumiți actori politici de aici din R. Moldova. La noi, partidele politice de stânga, dacă și discutau despre NATO, discutau în termeni negativi. Iar partidele pro europene preferau să nu abordeze subiectul NATO știind că există aceste clișee în societatea noastră”, a declarat în platoul TVR Moldova Ion Tabârță, noul director Executiv CID NATO în Republica Moldova.

În context, Victor Juc, expert în ştiinţe politice a punctat că societatea în R. Moldova nu este pe deplin informată despre misiunea pe care o are Alianața Nord Atlantică.

„Timp de mai mult de 30 de ani de la declararea independenței, marea majoritate a poporului din R. Moldova nu a înțeles un factor foarte important. În primul rând, Alianța Nord Atlantică este un factor de stabilizare a apărării colective și dacă în 1991 erau 16 state memebre NATO localizate în Europa Occidentală și în Europa de Sud Este, la moment sunt 30 de state membre. Vedem prin exemplul țărilor baltice, în special Letonia și Estonia, dar și Lituania, cum în contextul războiului din Ucraina au o poziție foarte fermă”, a reiterat Victor Juc, expert în ştiinţe politice.

De asemenea, expertul în relaţii internaţionale din România, Mihai Isac, a menționat că o informare incorectă a existat și în România în perioada aderării la NATO, doar că ulterior aceste percepții au fost spulberate, iar la moment, NATO este asocialt cu SUA.

„În ulimul sondaj dat publicității se arată că peste 80 la sută dintre români doresc să rămână în NATO. În România, NATO este asociat cu Statele Unite. Înainte de aderarea la NATO, în 2004, în România circulau tot felul de povești care astăzi at fi clasificate fake news, cu intențiile NATO cu privire la România. (...) Clasa politică de la București a înțeles faptul că apartenența la NATO este o condiție sinedie pentru aderarea la Uniunea Europeană. România a aderat la UE în 2007. Dacă România nu adera la NATO în 2004, dacă România nu participa la misiunile de menținere a păcii din Angola, din Bosnia și Herțegovina, dacă nu participa la intervențiile din Iran și din Afganistan, sub diferite formate de cooperare militară internațională, este greu de crezut că România ar fi intrat în NATO sau ar fi intrat în UE”, a spus Mihai Isac, expert în relaţii internaţionale din România.

Ediția din 7 decembrie a emisiuni „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter