Cultură

La Chişinău a fost vernisată o colecţie unică de icoane, pictate de doi artişti ucraineni pe cutii de muniţie

La Chişinău a fost vernisată o colecţie unică de icoane, pictate de doi artişti ucraineni pe cutii de muniţie

La Chişinău a fost vernisată o colecţie unică de 25 de icoane, pictate de doi artişti ucraineni pe... cutii de muniţie. Unele dintre acestea au fost folosite chiar în luptele pentru apărarea Ucrainei de invadatorii ruşi. Expoziţia este dedicată împlinirii a doi ani de la izbucnirea sângerosului conflict.

Sonia Atlantova şi Olexander Klymenko, autorii ineditelor lucrări, speră să le vândă iar banii obţinuţi să ajungă la ucrainenii afectaţi de război.  

OLEXANDER KLYMENKO, autorul proiectului: „Ideea centrală a acestei expoziţii este transformarea morţii, ceea ce reprezintă aceste lăzi de muniţii, într-un simbol al vieţii, care în cultura ucraineană, dar şi în cultura voastră, sunt aceste icoane. O icoană o pictăm în anumite cazuri şi într-o zi două sau poate lua chiar şi un an, totul depinde de inspiraţia pe care o avem”:

SONIA ATLANTOVA, autorul proiectului: „Chiar această ladă a fost deja martor. Ea vine de pe front şi deja are istoria sa. Fiecare este individuală, unele dintre ele sunt arse, unele sunt însemnate într-un fel, altele în alt fel. Chiar şi personalitatea celui care a făcut-o se face vizibilă pe această ladă”:

Aceste icoane au fost expuse în peste 150 de locuri din 19 țări, inclusiv la Parlamentul European.

EXCELENŢA SA TOMASZ KOBZDEJ, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „În acelaşi timp, aceste lăzi sunt simbolice pentru că "strigă spre noi": dacă doriţi să trăiţi într-o lume stabilă, într-o ţară democratică, într-un mediu sigur, aceste lăzi de muniţie trebuie să fie înlocuite cu unele noi”.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii, Republica Moldova: „Ideea de a combina lăzile pentru muniţii şi icoanele sau icoanele pictate pe fostele lăzi de muniţii este una, înafară de artă este şi un mesaj extraordinar de sensibilizare a noastră, a tuturor”.

Expoziţia este organizată de Institutul Polonez din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova. Icoanele pot fi văzute până la 10 martie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter