ACTUALITATE

Spiridon Vangheli, la 89 de ani. „Tatăl lui Guguţă” şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de copiii de la Grădiniţa "Regina Maria" din oraşul Ialoveni

Scriitorul Spiridon Vangheli împlineşte astăzi venerabila vârstă de 89 de ani. Supranumit "Tatăl lui Guguţă" sau "Creangă al Basarabiei", autorul a decis în acest an să-şi sărbătorească ziua de naştere alături de copiii de la Grădiniţa "Regina Maria" din oraşul Ialoveni.

Scriitorul a fost întâmpinat cu pâine şi sare, şi cu multe flori.

Spiridon Vangheli spune că era nerăbdător să fie alături de cititori, după o pauză de mai bine de un an, impusă de pandemie.  

 SPIRIDON VANGHELI, scriitor: „Le-am dus dorul, grozav le-am dus dorul. Fiindcă sunt fraţii lui Guguţă, ei sunt aurul nostru, viitorul nostru.”

Copiii au recitat poezii şi au povestit fragmente din "Isprăvile lui Guguţă". Cei mici au fost curioşi să afle ce ştrengării făcea Spiridon Vangheli în copilărie şi cum a reuşit să scrie atătea cărţi.

TATIANA VRAJMAŞ , director, Grădiniţa "Regina Maria", Ialoveni: „Copiii cunosc toate scrierile, şi pe Guguţă, şi pe Ciuboţică.  Copiilor le place dar îi rugăm pe părinţi să le aducă aceste cărţi în casele lor, să le citească. Nu trebuie să uităm despre valorile noastre, despre Spiridon Vanghel, care depune suflet în tot ce scrie.”

Prozator, poet, traducator şi editor, Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai importanţi scriitori din Republica Moldova. El este cunoscut mai ales pentru cartea "Isprăvile lui Guguţă". Cea mai recentă carte a sa, "Radu, Bunica şi câinele Bumbu", a fost lansată în aprilie 2021. În această carte îl regăsim  chiar pe regretatul fiu al scriitorului. Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.